Isarescu:Aplicarea OUG 50 in forma actuala descurajeaza creditarea si intarzie redresarea economica

Data publicarii: 08-11-2010 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca aplicarea OUG 50/2010 privind creditele populatiei in forma actuala poate avea un efect de descurajare a creditarii, care va antrena o intarziere a redresarii economiei romanesti si, in consecinta, chiar o ingreunare a bugetului de stat.

"Exista riscul, daca vrem sa penalizam bancile, sa slabim acest sector si sa ne dam cu pumnul in plex. Daca dorim neaparat sa piarda, vom avea doua efecte mai mult decat evidente. Primul efect va fi ca o banca care are pierderi isi erodeaza capitalul. In momentul in care slabeste capitalul, se erodeaza increderea in sistemul bancar. Eu cred ca nu dorim sa avem o criza bancara in Romania numai de dragul de a vedea cat de mult suporta bancile. In al doilea rand, chiar descurajam creditarea. Ea nu a crescut, nu si-a revenit. Putem sa avem o scadere a creditarii care va antrena o intarziere a revenirii, a redresarii si, in consecinta, chiar o ingreunare a bugetului de stat", a declarat Isarescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

El a precizat ca ordonanta privind creditele populatiei nu este retroactiva, dar nici in spiritul directivei europene care prevedere aplicarea doar la creditele noi.

"Nicaieri in lume bancile nu sunt iubite, nici in Europa. Si exista aceasta tendinta sa fie impozitate suplimentar, sa fie taxate, sa plateasca. Reactia de la noi nu este una atipica, dar exista riscul - daca vrem neaparat sa penalizam bancile - sa le introducem niste costuri suplimentare pe care oricum nu le aveau in calcul in momentul in care au acordat creditele - credite care s-au dat cu unele excese", a mai spus Isarescu.

El sustine ca interventiile in activitatea bancilor "nu trebuie facute de catre oricine, decat daca ne jucam cu focul".

"Reglementarea bancara trebuie facuta conform legii, de catre o singura institutie (...) Nu au trecut mai mult de zece ani de cand s-au inchis cateva banci in Romania. Credeti ca este chiar asa simplu sa inchizi o banca? In momentul in care inchizi activitatea de creditare, ai inchis-o practic, pentru ca scopul activitatii bancare este creditarea. Deci, nu cred ca trebuie sa inlocuim un exces al bancilor cu un alt exces. Textul ordonantei trebuie apropiat foarte mult de textul directivei", a mai spus Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: