Numarul restantierilor a ajuns la 735.000. Intarzieri la plata in valuta apropiate de cele in lei

Data publicarii: 10-11-2010 | Finante-Banci
Provizioanele din septembrie - 22,6 mld. lei, in urcare cu 75,2% fata de perioada similara a anului trecut
Creditele neperformante conti-nua sa dea batai de cap bancherilor, iar numarul romanilor cu restante mai mari de 30 de zile a ajuns la finele trimestrului trei la aproape 735.000, fiecare dintre acestea avand in medie 1,5 imprumuturi la care inregistreaza intar-zieri la plata, arata datele de la Biroul de Credit, publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Bancile anuntau in urma cu un an ca 2010 va aduce scaderi ale restantelor si ca al doilea semestru al anului va re-pre-zenta punctul de cotitura in ceea ce priveste cresterea creditelor neperfor-mante. Insa evolutia economiei a dat peste cap estimarile bancherilor.

Romania se afla inca in recesiune, somajul este ridicat, veniturile popu-la-tiei sunt incerte si daca mai adaugam la acest tablou economic si efectele OUG 50 alaturi de reducerea salariilor buge-ta-rilor, atunci avem principalele motive de escaladare a creditelor neperformante.

Potrivit datelor de la Biroul de Credit, 734.152 de persoane fizice au in-re-gistrat la finele lunii septembrie intar-zieri la plata mai mari de 30 de zile, ceea ce reprezinta o crestere de peste 13% a nu-marului de romani restanti compa-ra-tiv cu perioada similara din 2009. To-ta-lul sumelor restante dupa primele noua luni din 2010 s-a ridicat la 5,03 miliarde de lei, fiind de doua ori mai mari decat nivelul inregistrat in urma cu un an.

 

integral in: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: