Croitoru: Potentialul de crestere economica pe termen scurt pentru Romania este de cel mult 1%

Data publicarii: 11-11-2010 | Finante-Banci
Potentialul de crestere economica pentru Romania este cuprins intre 0% si 1% pe termen scurt, iar pe temen lung se situeaza la 2-3%, a declarat miercuri consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru.

"Pe termen lung, rata de crestere economica pentru Romania este estimata la 2-3%, potrivit unor estimari, dar pe termen scurt este undeva intre 0 si 1%", a mentionat Croitoru. Acesta a explicat ca daca pe termen scurt cresterea economica ar fi de 1,5%, iar daca reluarea se va realiza cu intrari de capital relativ mari, vor fi presiuni inflationiste si deteriorari ale deficitului de cont curent.

"Este strict necesar sa promovam niste reforme structurale care mearga dincolo de reforma fiscala. In primul rand, ar trebui sa ne abtinem de la masuri care sa intarzie atingerea conditiilor de finantare din partea sectorului bancar a celui privat", a adaugat Croitoru.

Acesta sustine ca trebuie sa avem grija de competitivitate pentru ca sunt unii factori care ajuta si factori care sunt mai putin favorabili.

"De exemplu, initiativa privata din Romania in ce priveste exporturile a fost foarte dinamica, s-au facut schimbari in structura exporturilor. In acelasi timp, s-au facut ajustari in costurile unitare cu munca indiferent de cost. Aceste costuri unitare ale muncii sunt cam la jumatatea mediei din Uniunea Europeana. Deci, e loc de crestere si vor creste aceste costuri in Romania. Cand cresti aceste costuri, inseamna ca trebuie sa ai foarte multa grija de costurile marginale, care sunt un raport intre salariu si productivitatea muncii. Trebuie sa ai grija din moment ce stii ca exista aceasta tendinta de crestere. Ele trebuie sa fie concomitente: adica sa creasca si productivitatea muncii si salariul, cu ritmuri destul de sustinute", a mentionat consilierul guvernatorului BNR.

Aceasta sustine ca principala provocare a Romaniei pentru urmatorii cativa ani este sa reusim sa asiguram sustenabilitatea fiscala, "fara sa confiscam perspectivele cresterii economice".

Croitoru sustine ca pentru acest lucru este nevoie, printre altele, de reforme structurale care sa mearga cu mult dincolo de ajustarile fiscale care sunt avute in vedere in prezent.

"Trebuie sa marim potentialul de crestere a economiei. Ceea ce s-a inteles in ultimele cateva saptamani este ca Romania nu poate sa creasca fara bani straini si, de aceea, cred ca se vor depasi toate problemele politice, iar acest acord cu FMI va fi dus la capat si va fi incheiat si unul nou. De aceea, cred ca se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerambursabili si fara dobanda de la Uniunea Europeana. Acesta este un lucru bun. Ceea ce cred ca s-a inteles mai putin este ca potentialul de crestere al Romaniei a scazut si ca reluarea cresterii economice, fara anumite reforme care sa duca la cresterea potentialului de crestere economica al Romaniei, va crea nu numai locuri de munca, dar si probleme", a mentionat Croitoru.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: