Oprescu: Salariatii din Finante ar putea intra in greva generala in ziua asumarii legii salarizarii

Data publicarii: 11-11-2010 | Finante-Banci
Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat joi ca salariatii din Finante ar putea intra in greva generala in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea salarizarii, daca nu va fi rezolvata pana atunci problema stimulentelor.

Liderul SNFP a declarat ca la intalnirea de joi cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sindicalistii o sa-si exprime dezamagirea pentru faptul ca Legea de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele a fost intoarsa in Parlament.

"In primul rand o sa ne aratam dezamagirea fata de faptul ca s-a intors aceasta lege care includea stimulentele in salariu de baza. In al doilea rand ii vom spune foarte transant ca vom intra in greva generala daca acest amendament nu va intra si in legea salarizarii unice, astfel incat sa nu mai existe motiv de a intoare aceasta ordonanta", a declarat Sebastian Oprescu.

Liderul SNFP sustine ca sansele ca salariatii sa revina la proteste sunt foarte mari, pentru ca s-a revenit la conditiile de dinaintea declansarii conflictului spontan de munca.

"Este normal ca oamenii sa reactioneze fata de o imoralitate, pentru ca prin aceasta intoarcere a legii se pastreza o inechitate. Se stie foarte bine ca persoanele care benenficiau de aceste stimulente aveau un salariu de baza mult mai mic decat alte categorii. Erau undeva la nivelul 41 in ierarhia salariala", a precizat Oprescu.

Presedintele Traian Basescu a retrimis miercuri Parlamentului Legea de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind ca unele prevederi din actul normativ creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare in sistemul bugetar.

Deputatii au adoptat, pe 19 octombrie, prin voturile reprezentantilor Coalitiei si ale PNL si cu abtinerea PSD, proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari.

Proiectul de aprobare a OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor, care vizeaza includerea stimulentelor in salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala.

OUG 1 a fost invocata in timpul grevei de la ministerul de Finante ca o masura prin care sa-i determine pe functionari sa-si reia lucrul. Ialomitianu a promis atunci ca ordonanta va trece in cel mai scurt timp de Parlament.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: