Basescu: A devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii

Data publicarii: 12-11-2010 | Afaceri
Presedintele Traian Basescu a aratat ca in Romania sunt 1,6 milioane de oameni care muncesc la negru, fata de 4,5 milioane care sunt incadrati cu forme legale in piata muncii, remarcand ca pentru patronate a devenit aproape un sport nerespectarea legii.

"Cand intr-o tara 4,5 milioane de cetateni sunt inregistrati ca fiind angajati iar 1,6 milioane lucreaza la negru, avem o problema si dinspre patronate catre stat. Aici vreau sa va spun un lucru cu toata deschiderea: noi consideram ca nu trebuie sa punem cate un politist la fiecare firma, cate un inspector de munca la fiecare firma. Tocmai discutam despre nevoia de a reduce aparatul bugetar. Dar a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii, fie ca e vorba de angajarea de forta de munca la negru, fie ca este vorba de neplata taxelor", a declarat seful statului joi, la o conferinta a Constiliul Investitorilor Straini.

El a pledat pentru o flexibilizare a Codului muncii, citand un studiu efectuat pe 28.000 de gospodarii care releva ca 1,6 milioane de romani muncesc fara forme legale.

Seful statului a subliniat ca abordarile potrivit carora problema muncii la negru este doar a statului sunt "cel putin incorecti".

"Este si o chestiune de responsabilitate a patronatelor, a fiecariei companii fata de stat. Tot ce auzi in mass-media este lista mare de responsabilitati pe care statul le are si pe care si le face uneori mai bine, alteori mai prost, dar o lista cel putin la fel de lunga de responsabilitati este si pentru mediul de afaceri, in a respecta legea. Niciun stat nu ar fi capabil sa combata eficient evaziunea fiscala si munca la negru daca patronatele nu ar fi extrem de atasate respectarii legii", a explicat Traian Basescu, intrebandu-se cati angajati ar trebui sa aiba statul pentru a nu mai exista evaziune fiscala si munca la negru. "Nu incerc sa scuz institutiile statului pentru ineficienta, dar trebuie sa fie un parteneriat in solutionatea acestui tip de probleme", a subiliniat el.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: