Oprescu (SNFP): Decizia declansarii grevei va fi luata in functie de discutiile cu Boc si cu Botis

Data publicarii: 12-11-2010 | Diverse
Presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat joi ca o decizie de declansare a grevei generale va fi luata in functie de discutiile care vor fi purtate cu ministrul muncii, Ioan Botis si cu premierul Emil Boc si ca toti beneficiarii de stimulente sunt nemultumiti si indreptatiti sa protesteze.

"Din punctul nostru de vedere, al organizatiei sindicale, vom declansa, conform legii, actiunile de protest de tip grevist. Am declansat procedura de strangere de semnaturi si vom intra in greva generala, probabil odata cu asumarea raspunderii in Parlament (a legii salarizarii, n.r.). Nu am un termen de la Ministerul de Finante, pentru ca mai avem de purtat o discutie in momentul de fata cu ministrul muncii, trebuie sa avem o discutie si cu primul ministru si, ulterior, in functie de raspunsurile pe care o sa le primim, o sa declansam greva generala", a spus presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

Liderul SNFP a declarat ca au fost purtate toata noaptea discutii cu liderii de sindicat din Ministerul de Finante, de la Garda Financiara, dar si din celelalte institutii publice beneficiare de stimulente, precizand ca "toata masa de personal contractual este nemultumita si este normal sa ajungem la proteste".

"Noi facem solicitarea sa ne vedem cu premierul. Daca premierul nu va ridica la nivel de responsabilitate aceasta solicitare a noastra, cu siguranta ne asumam raspunderea pentru declansarea grevei generale", a mai spus Oprescu.

Acesta a mai precizat ca stimulentele pentru august si septembrie au fost acordate si ca nu exista adrese sau contestatii la aceste stimulente, cu toate ca ele au fost mai mici in august, pentru ca si veniturile la buget sunt de regula mai mici in aceasta luna a anului.

Tot joi, Oprescu a spus ca sansele ca salariatii sa revina la proteste sunt foarte mari, pentru ca s-a revenit la conditiile de dinaintea declansarii conflictului spontan de munca.

"Este normal ca oamenii sa reactioneze fata de o imoralitate, pentru ca prin aceasta intoarcere a legii se pastreza o inechitate. Se stie foarte bine ca persoanele care benenficiau de aceste stimulente aveau un salariu de baza mult mai mic decat alte categorii. Erau undeva la nivelul 41 in ierarhia salariala", a precizat Oprescu.

Presedintele Traian Basescu a retrimis miercuri Parlamentului Legea de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind ca unele prevederi din actul normativ creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare in sistemul bugetar.

Deputatii au adoptat, pe 19 octombrie, prin voturile reprezentantilor Coalitiei si ale PNL si cu abtinerea PSD, proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari.

Proiectul de aprobare a OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor, care vizeaza includerea stimulentelor in salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: