Economistul Sef al BNR: "S-ar putea ca romanii sa tina banii in Elvetia sau sub saltea"

Data publicarii: 12-11-2010 | Economie
Romania nu se poate dezvolta prin forte proprii, iar cresterea sa economica depinde crucial de atragerea de capital din strainatate, a declarat vineri economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor.


Intr-o lume cu lichiditati abundente, in care cantitatea de bani si active financiare este de 4-5 ori mai mare decat ceea se produce (activele reale), capitalul in exces invartindu-se in lume cautand cele mai atractive locuri, Romania sufera de un deficit masiv de lichiditate, iar populatia sa este extrem de saraca in active financiare, a spus reprezentantul BNR.

In comparatie cu tari avand un nivel comparabil al PIB nominal total (Cehia, Ungaria), Romania prezinta un volum al activelor financiare ale populatiei de 2-3 ori mai mic, in termeni nominali. In 2008, inaintea crizei, activele financiare ale gospodariilor erau in Romania de 33,3 miliarde de euro (26,6% din PIB) fata de 65,4 miliarde euro (65,5% din PIB) in Ungaria sau 93,5 miliarde euro (67,9% din PIB) in Cehia. 

 

citeste mai mul: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: