In urmatorii zece ani se vor crea 16 milioane de joburi pentru specialisti

Data publicarii: 12-11-2010 | Finante-Banci
Persoanele fara nicio calificare isi vor gasi tot mai greu de lucru
Produsul Intern Brut va incepe sa creasca, insa piata fortei de munca nu isi va reveni in acelasi ritm si va suferi schimbari in urmatorii ani. Oferta de locuri de munca pentru per-soanele specializate, cu studii supe-rioare, va creste cu 6%, in timp ce oferta pentru cei fara studii se va diminua cu 5%.

Cele mai multe locuri de munca vor fi disponibile in servicii, cu exceptia educatiei si sanatatii, distributie si transport.

Criza a avut un impact dramatic asu-pra economiilor si pietei fortei de mun-ca. Cu toate ca economia mondiala a in-ce-put sa iasa din recesiune, cresterea nu-marului de locuri de munca nu va avea o revenire in acelasi ritm ca Pro-du-sul Intern Brut, potrivit unor cercetari ale Comisiei Europene. Estimarile ara-tau ca, daca nu ar fi exis-tat criza economica si financiara, in aceasta perioada s-ar fi creat 10 milioane de locuri de munca in Europa. Intr-un scenariu moderat, rata de angajare va fi mai mare decat anul acesta abia in 2020, insa in niciun caz nu va ajun-ge la nivelul anului 2008. In urma-to-rii 10 ani, se vor crea doar sapte mili-oane de locuri de munca nete (diferenta dintre joburile nou create si cele care vor disparea) si piata va suferi schimbari, nu nu-mai ca urmare a crizei, dar si a globa-li-zarii. Oferta pentru persoanele cu stu-dii superioare si specializate va creste cu 6%, de la 29% in prezent la 35% pana in 2020, si se vor crea aproximativ 16 mi-li-oa-ne de locuri de munca pentru mana-geri, specialisti si tehnicieni. Pe de alta par-te, va scadea cu 5% oferta pentru per-soa-nele necalificate, de la 20% la 15%, iar numarul de locuri de munca pentru per-soanele fara nicio specializare va fi mai mic cu 12 milioane. In industria prelu-cra-toare vor disparea aproximativ 2,5 mi-lioane de locuri de munca, in special in cea alimentara. De asemenea, in ma-nu--facturare si productie vor fi cu doua mi-lioane de locuri de munca mai puti-ne. Meseriile traditionale vor suferi, la randul lor, un declin.  Situatia nu e mai buna nici pentru functionari, un milion de joburi vor disparea in acest domeniu. In schimb, se vor crea 8,5 milioane de locuri de munca pen-tru pozitii mana-ge-ria-le si tehnice si pentru specialisti. Sapte mili-oa-ne de locuri de mun-ca vor fi in do-me-niul serviciilor, cu ex-cep-tia educatiei si sa-na-tatii, sectoare care vor fi sever afectate de reducerile bugetare. In distributie, transport, hoteluri si cate-ring vor aparea 3,4 milioane de locuri de munca pana in 2020, iar in serviciile publice vor fi un milion de noi joburi.

 

integral in: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: