Statul roman, dator 140 de milioane de euro firmelor germane, investitiile au scazut cu doua treimi

Data publicarii: 15-11-2010 | International

Statul roman datoreaza firmelor germane 140 de milioane de euro, iar investitiile germane in Romania au scazut cu doua treimi, in conditiile in care investitorii germani au bani, dar asteapta ca criza din tara noastra sa dea semne de slabiciune, a declarat ambasadorul Germaniei la Bucuresti.


"Este dificul de spus cand se va termina criza in Romania", a spus duminica ambasadorul german Andreas von Mettenheim, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV. El s-a declarat insa optimist si a precizat ca sfarsitul crizei globale a inceput, iar Germania, care a trecut pe crestere economica, simte cel mai bine incheierea recesiunii. In ceea ce priveste Romania, cresterea exporturilor este un prim semnal bun, dar este nevoie in continuare sa se faca economii, iar consumul privat nu ar trebui sa creasca, a declarat ambasadorul.


Andreas von Mettenheim a aratat insa ca neplata arieratelor catre firmele straine "are efecte (negative - n.r.) asupra reputatiei Romaniei" in strainatate, iar scaderea investitiilor germane in Romania cu doua treimi anul acesta "nu este un semnal bun". Ambasadorul a afirmat ca a inceput un dialog cu Guvernul roman si a avut o discutie saptamana aceasta cu ministrul finantelor pe tema arieratelor, constatand ca "exista vointa de a depasi" aceasta problema. Intrebat cum se va intampla aceasta, in conditiile in care statul roman nu are bani, ambasadorul a mentionat o probabila esalonare si o rezolvare "pas cu pas".

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti a precizat ca firmele care reclama neplata datoriilor sunt cu precadere furnizori de echipamente pentru CFR, firme de energie, care solicita plata costurilor de curent, dar si firme mai mici, care au furnizat diverse marfuri in Romania.

Problema arieratelor statului roman catre firmele germane fusese ridicata si de cancelarul german, Angela Merkel, luna trecuta, in timpul vizitei la Bucuresti.

Si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a criticat vineri neplata datoriilor statului catre firme, spunand ca arieratele sunt, poate, una dintre cauzele recesiunii, pentru ca distorsioneaza cresterea economica, influenteaza inflatia si alimenteaza recesiunea.

Andreas von Mettenheim a respins ideea ca ambasadorii fac presiuni asupra guvernului si ca s-ar afla intr-o concurenta pentru a obtine plata datoriilor pentru firmele din tarile lor, dar a subliniat ca exista o concurenta intre companii, iar interesul in final este ca ele "sa aiba incredere in statul roman".

Desi se plang, ca toti investitorii straini, de infrastructura proasta si de instabilitatea cadrului legislativ, inclusiv de coruptia care exista la organizarea licitatiilor, oamenii de afaceri germani continua sa considere Romania atractiva, pentru ca are "un capital uman bun", chiar daca "mai putin ieftin ca inainte", a mai spus ambasadorul in emisiunea de la Pro TV. Energia, energia regenerabila, infrastructura, in special de transport, dar si  managementul apelor reziduale constituie domenii atractive pentru oamenii de afaceri germani, a precizat diplomatul.

Andreas von Mettenheim a confirmat, pe de alta parte, ca Mercedes nu a venit in Romania din cauza infrastructurii proaste si a aratat ca aceasta este o problema pentru industrie in primul rand, desi a admis ca si "colegilor mai tineri" din Ambasada, care obisnuiesc sa mearga pe litoral in weekend, le-ar placea, de pilda, sa fie gata autostrada catre Constanta.

Vorbind despre coruptia din Romania si despre implicarea sa in functionarea justitiei, ambasadorul a mentionat cazul unei firme germane din siderurgie care de 27 de ani asteapta sa primeasca niste bani inapoi din Romania si desi are trei decizii in justitie in favoarea sa, intotdeauna apar alte obstacole pentru punerea lor in aplicare. 

Diplomatul a explicat ca s-a implicat, alaturi de alti ambasadori, in restabilirea legii ANI, pentru ca este o componenta importanta a luptei anticoruptie, si s-a declarat multumit ca in prezent aceasta lege este din nou in vigoare. Andreas von Mettenheim a subliniat insa ca nu diplomatii straini pot rezolva problemele cu justitia si coruptia din Romania, ci "statul roman insusi trebuie sa-si bage politicienii la inchisoare. Nu pe toti...", a adaugat diplomatul, explicand ca solutiile trebuie sa vina din interior, nu din exterior.

In ceea ce priveste restrictiile valabile pentru romani pe piata germana a muncii, ambasadorul a precizat ca acestea sunt in vigoare pana la 1 ianuarie 2013, ceea ce infirma indirect parerile optimiste, care preconizau o ridicare a lor. 


NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: