Bancile vor fi obligate sa refinanteze clientii al caror grad de indatorare trece de nivelul validat

Data publicarii: 18-11-2010 | Finante-Banci
Comisia de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor a aprobat miercuri un amendament la OUG 50 prin care bancile vor fi obligate sa ofere refinantare sau rescandentare a creditului clientilor al caror grad de indatorare depaseste limita validata de BNR pentru fiecare institutie bancara.

"Prin cresterea nivelului costului creditului nu se poate depasi un grad maxim de indatorare a clientului validat de BNR pentru fiecare institutie bancara.  In caz contrar, la cererea clientului, in urma unor documente justificative care sa ateste depasirea acestui prag, creditorul este obligat sa propuna clientului, in scris, refinantarea sau reesalonarea creditului, fara alte costuri sau analize suplimentare", se precizeaza in aliniatul 4, la articolul 35, al OUG 50.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea a solicitat membrilor Comisiei ca amendamentul sa fie analizat dupa ce se va efectua un studiu de impact asupra acestei masuri.

De asemenea, membrii comisiei au respins propunerea ca, in cazul in care creditorul ofera o dobanda promotionala pentru o anumita perioada, urmata apoi de o dobanda mai mare, prevazuta prin contract, gradul maxim de indatorare sa se determine luandu-se in calcul cel mai mare nivel al dobanzii, practicat de catre creditor, la data semnarii contractului.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit noi, cat si celor aflate in derulare.

 

NewsIn