BM: Romania si Bulgaria, singurele tari din EU10 cu scaderi ale angajarilor pe termen determinat

Data publicarii: 18-11-2010 | HR/Cariere

Romania si Bulgaria sunt singurele tari din ultimele zece care au aderat la Uniunea Europeana ce au inregistrat scaderi ale numarului de angajari pe termen determinat, potrivit unui raport publicat joi de Banca Mondiala, intocmit pentru ultimele zece state care au aderat la Uniune (EU10).

"Cresterile contractelor pe termen limitat si part-time au contribuit la temperarea somajului din perioada crizei economice. Procentul contractelor pe termen determinat in cadrul angajarilor a crescut in EU10 de la 9,8% in al doilea trimestru din 2008, la 10,4% in acelasi trimestru din 2010. Aceasta pondere a crescut in toate tarile EU10, mai putin in Romania si in Bulgaria, unde erau scaderi ale numarului de slujbe pentru angajatii cu contracte pe termen limitat", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Raportul indica si ca angajarea pe perioada determinata este destul de ridicata in Polonia, intrucat a fost facilitata prin legislatie in trecut si a ramas o unealta a companiilor pentru a reduce costurile cu angajatii.

Totodata, contractele de angajare cu norma redusa au sporit in toate cele zece membre EU10, potrivit raportului. Ponderea lor a crescut de la 6,1% la 7,1% in ultimii doi ani si ramane cu mult sub nivelul din EU15, unde eforturile legislative de incurajare a acestor practici sunt mai avansate.

Ultimele zece tari care au aderat la Uniunea Europeana (EU10) sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. 

NewsIn