BM: Romania, singura tara din UE 10 a carei economie a scazut in T3 2010

Data publicarii: 19-11-2010 | Economie
Romania este singura tara din grupul UE 10 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia) care se mai afla in T3 2010 in recesiune, se arata in Raportul economic pentru regiunea UE 10, dat joi publicitatii de Banca Mondiala (BM) la Varsovia si Bucuresti.

Estonia revine pe crestere dupa noua trimestre de contractie economica, dar in T3 a devenit tara cu cea mai rapida crestere din UE (1,8% fata de T2).

Economistul sef al Biroului BM la Bucuresti, Catalin Pauna, a explicat, in cursul conferintei de presa de lansare a Raportului, ca 'la nivelul anului 2010, Romania va inregistra o scadere economica de -1,9%, conform previziunilor Raportului, din cauza efectelor programului guvernamental de austeritate. Acest program era strict necesar, dat fiind ca la intrarea in criza, Romania a fost tara cu cel mai mare deficit structural fiscal, iar principalele probleme ale economiei Romaniei sunt de natura structurala, dar programul de austeritate a fost inceput tarziu. Daca programul ar fi debutat mai devreme, am fi fost deja pe crestere', a precizat economistul sef al Biroului BM la Bucuresti, care a explicat ca o provocare majora este legata de eficienta cheltuielilor publice. 'In ultimii 10 ani a avut loc o crestere sustinuta a cheltuielilor publice, dar nu a aparut si o imbunatatire proportionala a rezultatelor acestor cheltuieli'.

O alta problema a economiei romanesti o constituie necorelarea prioritatilor din politicile sectoriale si a celor din bugetul de stat.

Previziunea BM de crestere economica a zonei UE 10 este de 1,8% in 2010, cu un varf de 4,1%, respectiv 3,5% pentru Polonia si Slovacia, in timp ce cresterea in Cehia, Bulgaria, Ungaria si Slovenia va fi, probabil, de la 0 la 0,2%.

In 2011, cresterea economica a Romaniei va fi de 1,5%, tarile din UE 10 revenind la nivelurile anterioare crizei.

 

sursa: Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: