Ne intoarcem la saptamana de lucru de 6 zile? De ce tine Guvernul la secret noul Cod al Muncii!

Data publicarii: 19-11-2010 | HR/Cariere
S-a vorbit, de-a lungul timpului, de ziua de munca de 12 ore, de desfiintarea tuturor reglementarilor nationale in ceea ce priveste contractele de munca, urmand ca intelegerile sa se faca la nivel de ramura sau de unitate, sau despre simplificarea procedurilor de concediere. O alta modificare despre care se vorbeste este legata de posibilitatea de a lucra sambata, ziua de weekend urmand a fi luata intr-o alta zi a saptamanii.

Toate aceste schimbari au ingrozit sindicalistii, care nici nu vor sa auda de modificarea Codului Muncii, pe care il considera numai bun asa cum este in prezent.
 
Patronatele, pe de alta parte, spun ca nu se mai poate continua cu o legislatie invechita si ca aceasta trebuie modernizata, in ton cu modificarile de pe piata muncii.
 
De exemplu, prelungirea programului de lucru pana la 12 ore pe zi sau angajarea pe perioada determinata s-ar face numai in perioadele in care firma are o lucrare pe care trebuie sa o termine repede si nu va deveni o regula. De altfel, pentru a lucra mai mult de 8 ore pe zi angajatul trebuie sa-si dea acordul si nu va fi obligat.
 
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), de exemplu, cere introducerea "contului de timp" in interval de o luna.
 
"Contul de timp ar presupune posibilitatea ca timpul de lucru sa fie prelungit mai mult de 8 ore, daca exista comenzi sau proiecte care trebuie terminate repede. Daca am treaba, stau la serviciu 12 ore, daca nu am, plec acasa, de ce sa tai frunza la caini pana se fac cele 8 ore legale de munca?", explica secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

 citeste integral: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: