Prin rectificare bugetara s-au majorat cheltuielile bugetului de stat cu 1,2 miliarde lei

Data publicarii: 22-11-2010 | Economie
Guvernul a aprobat luni a doua rectificare bugetara din acest an prin care cheltuielile bugetare pe 2010 se majoreaza cu 1,2 miliarde de lei, a precizat ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu.

"Noi am majorat veniturile bugetului de stat pe 2010 cu 1,2 miliarde. Legat de evolutia impozitelor: impozit pe profit, aici am inregistrat un minus de 770 de milioane, la impozit pe venit un minus de 105 milioane, la TVA insa am inregistrat un plus de 2 miliarde, la accize 910 milioane, la veniturile nefiscale un minus de 780 de milioane, la veniturile de capital 224 de milioane in plus- s-au majorat cheltuielile bugetului de stat cu 1,2 miliarde", a precizat dupa sedinta de Guvern de luni ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

El a precizat ca bugetele majoritatii ordonatorilor de credite au fost diminuate, dar au fost si suplimentari, la bugetul Ministerului Sanatatii fiind alocata suma de 256,8 milioane de lei pentru plata arieratelor.

"Daca ne referim o reducere a cheltuielilor va dau exemplul Ministerului Finantelor Publice, care la "Actiuni generale"  inregistrat un minus de 326,5 milioane, aici avem o economie la dobanzi", a spus ministrul Finantelor.

Ialomtianu a subliniat ca nu sunt probleme in privinta platilor salariilor in invatamant, iar pentru plata asistentelor personali ai persoanelor cu handicap grav s-au alocat 296 milioane din economiile facute la nivel local la sumele defalcate din TVA si impozit.

"Foarte pe scurt, rectificarea bugetara vizeaza asigurarea resurselor financiare pana la sfarsitul anului, pe cateva componente importante, precum: asigurarea platii pensiilor si a altor drepturi sociale, precum drepturile pentru familiile monoparentale, alocatiile pentru copii sau indemnizatiile pentru cresterea copiilor. Din acest punct de vedere, Ministerul Muncii beneficiaza de 987 de milioane de lei, pentru a asigura plata, pana la sfarsiul anului, a acestor obligatii sociale ale statului. Asiguram o subventie de 256 de milioane lei pentru fondul de sanatate, astfel incat acesta sa-si poata indeplini angajamentele conform bugetului aprobat initial, si nu in  ultimul rand, s-a realizat o redistribuire a banilor pentru primarii, astfel incat sa poata fi asigurate toate resursele financiare pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap. Am avut sesizari din tara ca unele primarii nu au fost in situatia de a-si poate achita aceste drepturi pana la sfarsitul anului", a explicat si premierul Emil Boc.

E a precizat ca pentru Ministerul Agriculturii a asigurat fondurile necesare pentru derularea fondurilor externe nerambursabile, astfel incat banii de la UE sa poata fi cheltuiti si sa se asigure cofinantarea necesara de la bugetul de stat.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: