Urban a reusit sa promoveze reducerea la 10% a impozitului pe venit cu ajutorul opozitiei

Data publicarii: 23-11-2010 | Politica
Opozitia l-a sustinut pe senatorul PDL Iulian Urban in vederea aprobarii propunerii legislative initiata de acesta pentru reducerea impozitului pe venit la 10%, chiar daca Guvernul si liderul de grup al PDL s-au exprimat impotriva masurii.

Dezbaterea propunerii lui Urban a starnit in plenul Senatului o serie de pledoarii atat in favoarea textului legislativ, cat si impotriva oportunitatii acestuia.

Senatorul PDL a explicat in prima instanta de ce considera esentiala adoptarea propunerii sale in ceea ce priveste evolutia economica de anul viitor. "Pana in momentul de fata incasarile la buget din TVA, din accize in anul 2010 au crescut, acest lucru este firesc in conditiile in care a avut loc o majorare de TVA, insa in egala masura incasarile din impozite, din impozitul pe venit, din cota unica, au scazut, in mod firesc dat fiind faptul ca s-a inregistrat o compresie a economiei nationale generata de aceasta criza economica. (...) Aici se aplica un principiu extrem de interesant, decat sa incasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva. Intotdeauna o iesire dintr-o criza economica nu poate sa coincida decat cu o readucere a increderii investitorilor, a oamenilor de afaceri, atat in politicile guvernamentale, cat si in capacitatea colectiva a societatii si a statului de a se inscrie cu adevarat pe aceasta linie de crestere economica si de relansare", a argumentat Urban.

Totodata, senatorul PDL a facut apel la faptul ca statul poate compensa in fata investitorilor straini lipsa infrastructurii cu un mediu fiscal atractiv. "In contextul regiunii din estul Europei in care noi traim, avem o problema legata de infrastructura, nu vom putea peste noapte sa ne dezvoltam infrastructura astfel incat sa parem competitivi in raport cu Ungaria, sau in raport cu tari din estul Europei care nu sunt membri ai UE. In aceasta competitie, ceea ce noi putem sa facem, este sa ne aliniem practicilor in materia politicilor practicate de acele tari, a politicilor fiscale aplicate de acele tari, sa reusim sa reducem acest handicap legat de faptul ca nu avem infrastructura, sa devenim interesanti pentru destinatiile investitionale ale marilor companii, ale investitorilor din centrul si din vestul Europei", a mai spus senatorul, dand asigurari ca vor creste incasarile la bugetul statului dupa o perioada de cateva luni de zile.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a tinut sa-l felicite pe Urban pentru curajul de care a dat dovada in sustinerea unor propuneri legislative care sunt in contradictie cu Guvernul pe care il sustine. Pe de alta parte, social-democratul a criticat "duplicitatea" unor democrat-liberali. " Spun dansii aici in expunerea de motive (a propunerii legislative, n.r.): <am redus salariile bugetarilor cu 25% si pensiile au fost taiate cu 15%, desi nu trebuia sa se inceapa cu aceste masuri, ci cu raderea urgenta a sistemului administratiei centrale si locale, a coruptiei si jafului din banul public, si totusi aceste masuri trebuiau luate>. Nu-mi permit sa fac comentarea textului, dar am vrut sa atrag atentia asupra modului duplicitar. Unii dintre colegii de la PDL una spun pe toate televiziunile cand apar si alta fac in realitate", a mai spus Sarbu.

La randul sau, liderul senatorilor independenti, Serban Mihailescu, a afirmat ca propunerea lui Urban nu poate fi sustinuta "din principiu". "Eu nu cred ca ne putem permite. (...) O cota unica nu se poate schimba sub aceasta forma a unei propuneri cu un articol", a argumentat, subliniind ca domeniul fiscal este "foarte sensibil" in momentul de fata.  

De asemenea, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a afirmat ca nu poate fi sustinuta propunerea de reducere a impozitului pe venit la 10%, mai ales in momentul de fata, exprimandu-si totodata sustinerea de principiu pentru a astfel de idee "pe termen mediu si lung". "Si noi la conducerea partidului, prin cei care se pricep la aceste chestiuni si vorbesc de dnul Videanu, am schitat un model care arata ca este posibil pe termen mediu si lung sa se creasca salariul mediu in conditiile in care se scad anumite impozitari, si modelul functiona. Dar dupa aceea vine FMI si ne spune pentru ziua de astazi ca nu este indicat sa scadem impozitarea pana cand conditiile economice nu vor permite acest lucru", a explicat Radulescu.

Din partea liberalilor senatorul PNL, Dan Radu Rusanu, a afirmat ca aceasta masura a scaderii impozitului pe venit ar trebui sa se aplice inclusiv profitului si companiilor. "Diminuarea cotei va insemna nu numai o diminuare a sumelor adunate la buget, dar si o diminuare a somajului. Asta este o politica sociala de care raspunde Executivul si de care nu este interesat FMI, care asa cum se spune, este un bancher. (...) In 2011 Ministerul de Finante si Guvernul va renegocia un nou acord cu FMI, pentru luarea unor credite de siguranta, fara sa ne folosim de ele. Daca eu fac acest nou imprumut si iau un imprumut pentru siguranta, haideti atunci sa diminuam (cota de impozite la 10%, n.r.) si pe perioada inertiala de 8-12 luni sa am aceasta siguranta din creditul luat cu FMI, sa dau drumul la economie", a sustinut Rusanu.

Totodata, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a pledat pentru adoptarea propunerii lui Urban. El a argumentat ca Romania este tara cu cele mai multe impozite directe si indirecte, respectiv peste 130, iar in ceea ce priveste TVA se merge "intr-o directie proasta". "Daca am acest diagnostic de impozitare si de taxare exagerata, daca am un stat care nu-si plateste obligatiile catre investitori, daca stiu ca sunt in concurenta directa acerba si nemiloasa cu vecinii mei‚ care au facut pasi inaintea mea, nu este in interes, ceea ce numesc eu interes national, al tuturor sa asigure investitorului strain o situatie mai confortabila si o stabilitate financiara mai mare in Romania? Nu aceasta este solutia care pe mine ma va ajuta in viitoarea perioada?", a intrebat retoric Frunda.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a sustinut ca masura nu poate fi aplicata incepand cu anul viitor, deoarece Guvernul deja lucreaza la Legea bugetului de stat, fiind luata in calcul o cota de impozitare pe venit de 16%. "Guvernul nu sustine aceasta reducere, Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetara si elaboreaza bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16%, atat la impozitul pe profit cat si la impozitul pe venit. Deci, noi nu sustinem reducerea cotelor de impozit. Eu sunt convins ca in Camera Deputatilor aceasta initiativa va fi respinsa", a spus Ialomiteanu. Intrebat cand va fi prezentat bugetul de stat in Parlament, ministrul a precizat ca acest lucru se va intampla dupa adoptarea Legii salarizarii unitare, a Legii pensiilor si a Legii educatiei, legi care stau la baza elaborarii bugetului. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: