Franks: Reducerea cotei de impozitare pe venit la 10% ar duce la depasirea tintei bugetare

Data publicarii: 25-11-2010 | Diverse
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca reducerea cotei de impozitare pe venit de la 16% la 10% ar produce o gaura aditionala in bugetul pe 2011, iar deficitul bugetar ar depasi tinta de 4,4% din PIB, care este o conditie pentru eliberarea urmatoarelor transe de la Fond si UE.

"Daca propunerea este legiferata (de a reduce cota de impozitare pe venit de la 16% la 10%, n.r.), aceasta masura ar produce o gaura aditionala in bugetul pe 2011, iar deficitul ar depasi tinta de 4,4% din produsul intern brut", a declarat Franks, amintind ca respectarea tintei reprezinta o conditie pentru eliberarea urmatoarelor transe de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Acesta a precizat ca masurile dificile luate in luna iulie pentru a rezolva problemele fiscale ale Romaniei incep sa dea roade, iar initiativele de a schimba sistemul de taxe creeaza instabilitate in mediul de afaceri si prejudiciaza revenirea economiei.

"Incasarile isi revin, cheltuielile scad la niveluri mai sustenabile, iar increderea in economia romaneasca isi revine atat pe plan local, cat si in plan extern. Initiativele de a schimba incontinuu sistemul de taxe creeaza instabilitate in mediul de afaceri si prejudiciaza revenirea economiei", a explicat Franks.

Oficialul FMI noteaza si ca masura de a reduce cota de impozitare pe venit nu a fost discutata cu noul Consiliu Fiscal asa cum cere Legea responsabilitatii fiscale si ca propunerea nu este compatibila cu strategia fiscala pe termen mediu a guvernului.

De asemenea, reprezentantul FMI a amintit ca guvernul si-a aratat angajamentul pentru programul economic sprijinit de FMI, UE, Banca Mondiala si alte insitutii financiare internationale si ca se asteapta sa fie luate masuri care sa impiedice legiferarea reducerii taxei pe venit.

Totodata, oficialii FMI au facut un apel catre toate partidele politice sa aprobe responsabil bugetul pe 2011 si sa aprobe reformele necesare pentru a asigura un viitor mai stabil si mai prosper pentru Romania.

"Suntem increzatori ca vom putea proceda asa cum am stabilit pentru a aproba al saselea bilant la boardul FMI la inceputul lunii ianuarie, odata ce conditiile prioritare au fost respectate", a conchis Franks.

Plenul Senatului a adoptat marti o propunere legislativa a 22 de senatori PDL pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede reducerea, incepand cu 1 ianuarie 2011, de la 16% la 10% a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse, urmand ca votul decizional sa fie acordat in Camera Deputatilor.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: