Boc: Sunt convins ca OUG 50 va fi aprobata de Parlament cat mai repede cu putinta

Data publicarii: 25-11-2010 | Finante-Banci

Premierul Emil Boc s-a aratat convins ca Parlamentul va aproba Ordonanta de Urgenta 50 privind creditele populatiei in termenele procedurale stabilite, astfel incat actul normativ sa fie adoptat cat mai repede cu putinta.

"Guvernul nu poate face treaba Parlamentului, Guvernul a facut ceea ce trebuie si a trimis OUG la Parlament, urmeaza si sunt convins ca Parlamentul Romaniei o va aproba in termenele procedurale stabilite astfel incat sa fie aprobata cat mai repede cu putinta. Guvernul, din acest punct de vedere, nu are mijloacele legislative de interventie", a spus Emil Boc, intrebat daca Guvernul a discutat despre situatia din Parlament, din Camera Deputatilor, privind Ordonanta 50, care vizeaza creditele acordate de banci populatiei.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor Viorel Stefan a declarat marti ca nu poate face nicio estimare cu privire la data la care OUG 50 ar putea ajunge pentru vot in plen.

"Este o intrebare la care nu pot sa raspund. Am dat mai multe raspunsuri saptamanile trecute, fiind mai optimist decit astazi (marti, n.r.), cand sunt mai pesimist pentru ca eu constat ca, pe masura ce intram in analiza, vedem cat de multe scapari are textul initial si, intre a aproba prin lege texte cu dificultati in aplicare sau interpretare si a intarzia adoptarea legii, eu prefer a doua varianta", a spus Stefan.

El a mai spus ca nu are nicio informatie oficiala potrivit careia modificarea si aprobarea OUG 50 ar fi o preconditie pentru acordarea transei de la FMI, dar ca Guvernul o poate modifica tot prin OUG daca doreste.

"Nu am informatii ca exista o asemenea conditionalitate. Nicio conditionalitate nu poate sa forteze Parlamentul sa voteze intr-un anume ritm sau de o anume maniera. Daca exista o astfel de conditionalitate, Guvernul are la indemana instrumentul ordonantei de urgenta, cu care poate modifica OUG 50 asa cum cere FMI-ul. Eu nu am nicio informatie oficiala in acest sens", a raspuns Viorel Stefan la intrebarea daca aprobarea transei de la FMI este conditionata de modificarea si aprobarea OUG 50.

 Totodata, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Samuel Calota, a precizat ca ritmul este lent, iar aprobarea amendamentelor la OUG 50 ar putea dura pana in luna februarie a anului viitor.

"Daca ne raportam exact la ritmul in care a lucrat comisia pana acum, cred ca undeva dupa ianuarie-februarie vom reusi sa parcurgem toate amendamentele aduse OUG 50. Un vot in Camera va fi cel mai probabil in primavara", a spus Calota.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Comisiei de buget a Camerei, Viorel Stefan, declara, dupa o intalnire cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, ca Fondul ar putea conditiona acordarea urmatoarei transe catre Romania de modificarea OUG 50/2010 privind creditele pentru  consumatori. Astfel, intrebat, la finalul intrevederii, daca modificarea OUG 50 va fi o conditie pentru primirea urmatoarei transe, Stefan a spus: "Cred ca aceasta ar fi noutatea care a rezultat, ca transa care ar trebui accesata de Romania pana in 15 decembrie ar putea sa se traga sub rezerva rezolvarii acestei probleme legata de OUG 50. Aceasta sa fie una din conditiile de accesare a banilor. Probabil va fi un set de conditii si aceasta ar fi una".

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu declara, in 1 noiembrie, la postul public de televiziune. ca nu exista un termen stabilit cu FMI penttru promulgarea legii privind OUG 50. Basescu a subliniat ca insista pentru ca legea sa fie echilibrata deoarece, pe de alta parte, bancile s-au achitat de angajamentul de a nu-si muta capitalul din Romania pe timp de criza.

"De aceea am intervenit pentru o solutie solomonica, nici cea dorita de Fond: <scoateti ordonanta si am terminat cu ea>, nici cea in care sa punem semne de intrebare asupra seriozitatii noastre in relatie cu sistemul bancar. Am gasit o solutie de echilibru intre interesele bancilor, ale beneficiarilor de credite si o solutie in interesul Romaniei, sa nu avem derapaje in sitemul bancar", a precizat seful statului..

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: