PE nu a primit din partea CE nicio propunere de retragere de fonduri destinate Romaniei

Data publicarii: 25-11-2010 | Finante-Banci
Europarlamentarul roman Ramona Manescu, coordonator al grupului liberal in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, infirma o stire aparuta marti din surse bulgare, potrivit careia Comisia Europeana ar fi solicitat retragerea unor fonduri europene alocate Romaniei si Bulgariei.

Potrivit unei stiri aparute marti in presa din Bulgaria, preluata de cea din Romania, Comisia Europeana ar fi cerut Parlamentului European sa retraga o serie de fonduri UE ale Bulgariei si Romaniei, deoarece aceste tari nu au capacitatea sa le absoarba.

Potrivit europarlamentarului socialist bulgar Ivailo Kalfin, fondurile vizate in cazul Bulgariei erau alocate in cadrul Facilitatii Schengen si al programului de preaderare ISPA. "In total, 27,5 milioane de euro din banii destinati pregatirii aderarii la Schengen le vor fi luati Bulgariei si Romaniei", a anuntat europarlamentarul bulgar. El a adaugat ca patru milioane de euro din fondurile alocate pentru Bulgaria in baza ISPA probabil ca nu vor fi platite.Comisia Europeana ar fi explicat ca, din cauza problemelor la licitatiile publice, implementarea multor proiecte a inregistrat intarzieri, a scris agentia Focus News.

Eurodeputata Ramona Manescu precizeaza, intr-un comunicat transmis NewsIn, ca "in realitate este vorba despre propunerea Comisiei Europene privind Bugetul General al UE pentru anul 2010".

In fiecare an, Comisia propune asa-numitul "transfer global", destinat sa reechilibreze creditele de plata pentru exercitiu bugetar curent. Acest document, adoptat in Comisia Bugete a PE in luna octombrie, nu face referire in niciun caz la o pierdere de fonduri, ci este vorba despre o procedura uzuala de reportare a sumelor alocate initial pentru 2010, pentru  anii urmatori, 2011 sau chiar 2012, precizeaza europarlamentarul ALDE.

Situatii de acest gen - explica Ramona Manescu - apar atunci cand Statele Membre inregistreaza intarzieri in implementarea proiectelor prevazute initial a fi finalizate pana la finele respectivului an si cand, implicit, estimarile de plati initiale se dovedesc a fi fost nerealiste. In consecinta, Comisia propune reportarea acestor fonduri, platile aferente proiectelor in curs urmand a fi efectuate in anii urmatori, pe masura ce acestea vor fi finalizate.

In ceea ce priveste proiectele finantate din fondul de preaderare ISPA, Romania a solicitat o extindere a perioadei de eligibilitate a proiectelor pana in luna decembrie 2012, extindere acceptata, de altfel, de catre Comisie in luna aprilie a acestui an. Astfel, platile aferente proiectelor care au inregistrat intarzieri in implementare in anul 2010, in marea majoritate, din cauza problemelor pe care Romania le are cu licitatiile, vor fi efectuate in anii urmatori, 2011 si 2012, pe masura ce vor fi finalizate, arata Ramona Manescu.

Referitor la implementarea Programului "Facilitatea de tranzitie pentru noile State Membre", in cazul Romaniei previziunea initiala nu a putut fi indeplinita din cauza procesului lent de contractare si a faptului ca autoritatile de implementare au prezentat Comisiei, cu intarziere, documentele aferente cererii de propuneri, sustine europarlamentarul liberal. "Insa nici in acest caz nu este vorba despre o solicitare a Comisiei de a retrage fondurile europene alocate Romaniei si Bulgariei, ci de o realocare a resurselor pentru anii urmatori, operatiune efectuata de Comisia Europeana  la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, dupa revizuirea executiei actuale si a utilizarii prevazute a creditelor de plata", subliniaza Ramona Manescu.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: