Isarescu: Nu legati problemele de finantare ale statului de piata secundara a titlurilor de stat

Data publicarii: 25-11-2010 | Finante-Banci
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat joi, cu ocazia implinirii a 15 ani de la inceperea tranzactiilor bursiere, ca exista o problema cu piata secundara a titlurilor de stat, dar ca aceasta nu trebuie legata de dificultatile de finantare ale statului roman.

"Titlurile de stat nu trebuie neaparat sa se tranzactioneze la Bursa de Valori, si va spune asta o persoana care in 1995-1996 chiar a insistat ca titlurile de stat sa se tranzactioneze la BVB, si va spun si motivul. Am facut o comparatie si am spus ca o bursa nu trebuie sa inceapa cu o operatie pe inima, ci cu o apendicita. Tranzactiile cu titluri de stat sunt standardizate, sunt usor de facut. Piata secundara a titlurilor de stat nu trebuie neaparat sa stea la bursa. Faptul ca are o deschidere la bursa este o optiune. Avem intr-adevar o problema cu piata secundara a titlurilor de stat, care este intr-o stare de adolescenta prelungita, ca sa fiu delicat, dar nu o legati de problemele de finantare ale statului roman. Ne-ar ajuta mai mult pe noi, Banca Nationala, ca sa facem ceea ce se numeste 'open market operations', adica sa utilizam mai usor instrumentele de piata in promovarea  politicii monetare si in reglajul lichiditatilor", a spus Isarescu.

Presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu au deschis, joi dimineata, sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, cu ocazia implinirii a 15 ani de la inceperea tranzactiilor bursiere.

Evenimentul se desfasoara la sediul BNR deoarece in 1995 clopotelul care a marcat deschiderea primei sedinte de tranzactionare si reinfiintarea pietei de capital din Romania a rasunat in aceasta cladire, acolo unde BVB si-a desfasurat primii ani de existenta.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: