APC: Daca bancile erau mai responsabile, nu se ajungea la supraindatorare

Data publicarii: 30-11-2010 | Finante-Banci
Resmerita: Statisticile BNR din ultima perioada arata ca a crescut foarte mult nivelul supraindatorarii
"Creditele cu buletinul trebuiau sa fie mai atent supravegheate"
"Lipsa educatiei financiare face ca romanii sa ia produse care nu sunt 100% conforme cu nevoile si asteptarile lor"

Statisticile din ultima perioada au aratat ca romanii sunt din ce in ce mai indatorati la banci, intarzierile la plata creditelor crescand odata cu aparitia crizei si a masurilor de austeritate. "Cu toate acestea, daca institutiile financiare ar fi fost mai responsabile si nu ar fi promovat pe piata produse financiare facile, nu s-ar fi ajuns la nivelul actual de supraindatorare", considera Razvan Resmerita, director in cadrul Centrului European al Consumatorilor din Romania.

Potrivit acestuia, evitarea supraindatorarii trebuie sa devina o prioritate publica, tinand cont de faptul ca statisticile ne arata cat de mult a crescut gradul de supraindatorare a romanilor. "Consider ca evitarea supraindatorarii tine pe de o parte de nivelul de educatie financiara al consumatorilor, iar pe de alta parte de responsabilitatea institutiilor financiare care, daca erau mai precaute, nu se ajungea la aceasta supraindatorare. Mai mult, este nevoie si de vointa politica, din aceasta perspectiva supraindatorarea trebuie sa devina o prioritate publica", ne-a declarat Razvan Resmerita cu ocazia evenimentului de la Rasinari "Creditarea responsabila si educatia financiara. Ce urmeaza in 2011?".

In acest context, directorul in cadrul Centrului European al Consumatorilor din Romania a dat ca exemplu faptul ca in anii trecuti foarte multe persoane au avut acces la credite doar cu buletinul.

Integral in Curierul National