Laszlo Borbely: UDMR nu este de acord cu injumatatirea perioadei de concediu post-natal

Data publicarii: 30-11-2010 | Politica


Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat marti ca Uniunea nu este de acord cu injumatatirea perioadei concediului post-natal si ca joi dimineata va propune in coalitie reducerea sumei maxime de 3.400 de lei care se acorda in acest scop.

"Sunt destul de ferm aici, nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal si am spus-o si la discutia din coalitie de ieri (luni, n.r.). Suntem de acord ca sa analizam, pentru ca avem nevoie de bani, am inteles ca este o problema in ceea ce priveste bugetul asigurarilor. Suntem de acord sa analizam, in momentul de fata maximul e 3.400 de lei, sa reducem putin aici, sa fie  sa fie mai multi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an si trebuie sa dam posibilitatea acelor mame care doresc sa se intoarca la locul munca, sa aiba aceasta posibilitate dupa o anumita perioada, jumatate de an sau analizam dupa cat timp dupa nastere si, da, sa primeasca un anumit cuantum, circa 500 de lei, daca se intorc la lucru", a spus Laszlo Borbely.

Vicepresedintele UDMR a precizat ca aceasta este pozitia Uniunii, pe care o va discuta joi dimineata in coalitie, unde va veni si ministrul Muncii, Ioan Botis, cu toate elementele de buget si atunci se va decide.

"Pana acum am rezolvat intotdeaua in termeni eleganti, deci sper sa o rezolvam si acuma", a adaugat Laszlo Borbely.

Biroul Permanent National al PDL l-a mandatat luni pe ministrul Muncii Ioan Botis sa implementeze reducerea duratei de acordare a indemnizatiei pentru mame de la 24 la 12 luni, urmand ca dupa un an mamele care se reintorc sa munceasca sa primeasca inca 500 de lei lunar pe o durata de 12 luni, potrivit vicepresedintelui PDL Cristian Boureanu. El a precizat ca limitarea acestei perioade permite mentinerea cuantumului actual al indemnizatiei si va stimula mamele sa se intoarca in campul muncii prin faptul ca vor mai primi inca un an 500 de lei lunar dupa ce isi vor relua serviciul. "Ministrul are sprijinul nostru pentru varianta pe care a propus-o, nu cred ca a fost vreun vot impotriva. Ma refer la pastrarea sumelor intre care se da ajutorul pentru primele 12 luni, minim 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400, in cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni", a declarat vicepresedintele Cristian Boureanu.

Dupa expirarea celor 12 luni, plata indemnizatiei va fi sistata, dar femeile care-si reiau serviciul vor primi inca 500 de lei lunar pe o durata de un an astfel incit sa poata suporta mai usor costurile legate de intretinerea unei bone. "Am considerat ca, in momentul de fata, femeile care au curajul sa-si asume responsabilitatea nasterii unui copil in vremuri grele, dar care au totusi servicii bune si doresc sa se intoarca la munca sa fie incurajate. Am cazut de acord sa mergem pe o suma de 500 de lei pe care sa o acordam mamelor care se intorc in campul muncii dup 12 luni", a spus democrat-liberalul.

Opiniile in PDL sunt impartite in privinta acestui subiect, Sulfina Barbu si Raluca Turcan aratandu-si reticenta fata de masura. Sulfina Barbu, presedinta organizatiei de femei a PDL, a spune marti chiar ca  ministrul Ioan Botis nu a fost mandatat de partid sa ia masura injumatatirii concediului maternal, ci doar sa prezinte parlamentarilor calcule si studii de impact si a opinat ca aceasta masura nu are sanse sa fie luata.

 

NewsIn