Marcarile de profit apreciaza euro si monedele din regiune

Data publicarii: 03-12-2010 | Finante-Banci

Leul s-ar putea intari astazi, dupa ce euro recupera ieri, la jumatatea zilei, o parte din terenul pierdut marti, atunci cand a scazut fata de moneda americana la minimul ultimelor 11 saptamani, de 1,2970 dolari. Paritatea euro/dolar urca pana la 1,3106 dolari, pe fondul marcarilor de profit realizate de speculatori, pentru urmatoarele sedinte investitorii urmarind pragurile de 1,3150 dolari, respectiv de 1,2970 dolari, de la inceputul saptamanii euro pierzand, astfel, circa 2,50 centi americani.

Cresterea monedei unice a avut efecte benefice si asupra monedelor din regiune, cea poloneza coborand de la aproape 4,10 zloti/euro, acum doua zile, la o paritate de 4 zloti, iar cea maghiara de la 284,7 forinti/euro la circa 280 forinti.

Caderea euro a produs un sir de declaratii din partea oficialilor europeni sau ai Fondului Monetar International, care doresc astfel sa tempereze aversiunea fata de risc a investitorilor, dupa ce marti spreadurile obligatiunilor Spaniei, Italiei si Belgiei au atins maxime istorice, iar Portugalia a avertizat ca bancile din tara se confrunta cu riscuri intolerabile.


Astfel, prim-adjunctul directorului general al FMI, John Lipsky a declarat ca "nevoia de sustinere a euro este o afirmatie cam grea", considerand ca piata este cea care dicteaza evolutia monedei unice si a celei americane.

Continuarea in Curierul National