Criza evapora consumul de alcool. Vinul si bauturile spirtoase, declin de 10 - 20% fata de 2009

Data publicarii: Astazi, 06-12-2010 | Economie
Portia oficiala de alcool a romanului s-a redus substantial in 2010, in favoarea autoconsumului. In medie, consumul de spirtoase s-a micsorat cu un litru pe cap de locuitor, iar cel de vin, cu 10%

Romanii beau din ce in ce mai putine bauturi alcoolice, ca este vorba despre spirtoase ori vin. Afirmatia se verifica insa numai la nivel oficial, spun reprezentantii patronatelor de profil, care vorbesc despre scaderea consumului in ultimii doi ani pe fondul crizei economice. Asta nu inseamna ca in Romania nu se mai bea alcool de provenienta autohtona, pentru ca autoconsumul a crescut, potrivit companiilor din domeniu.

Producatorii de bauturi spirtoase se plang ca recesiunea le-a dat afacerile peste cap. Astfel, de la sase litri pe cap de locuitor in 2009, consumul oficial a scazut anul acesta cu un litru, pana la cinci litri, potrivit Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice - Garant. Fata de 2008, romanii au renuntat la 2,5 litri de vodca, tuica, palinca, brandy ori rachiuri din fructe - toate fiind bauturi produse pe piata locala. "Pentru acest an, estimam un consum de 90-100 de milioane de litri, in scadere cu 15-20% comparativ cu anul trecut. Ca valoare, consumul din 2010 este estimat la circa 500 de milioane de euro", a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant, citat de Mediafax. Scaderea pietei spirtoaselor vine dupa ce anul trecut, consumul a scazut cu peste 25% comparativ cu anul precedent.

 

integral in: Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: