Pretul apartamentelor din Capitala a scazut in noiembrie cu 11,8% fata de aceeasi luna din 2009

Data publicarii: 06-12-2010 | Imobiliare


Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut cu 11,8% in noiembrie fata de aceeasi luna din 2009, tendinta de scadere fiind resimtita in special la nivelul apartamentelor noi, al caror pret a scazut cu 12,7%, in timp ce in cazul apartamentelor vechi,scaderea a fost de 12,5%, potrivit imobiliare.ro.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica in luna noiembrie o valoare medie de 1.164 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 1%, fata de luna precedenta, fiind atins un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt in medie cu 11,8% mai mici.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna noiembrie la 1.329 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 0,4% fata de luna octombrie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.334 euro. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 12,7% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu o camera, care s-au ieftinit cu 3,2% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o crestere de 0,8% in ultima luna, iar pretul apartamentelor cu trei camere a inregistrat o scadere de 0,4%.

In noiembrie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a continuat sa scada. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.104/euro mp de suprafata utila, cu 1,9% mai putin decat in luna precedenta si cu 12,5% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. Nu toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat scaderi. Astfel, apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7%, respectiv 1,9%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,1%.

Im Brasov, conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 877 euro/mp de suprafata utila, cu 1,1% mai putin decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 8% mai mic. Cele doua categorii de apartamente, noi si vechi, au avut o evolutie asemanatoare. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in noiembrie cu 1,3%, pana la 923 euro/mp, in timp ce pretul apartamentelor vechi a inregistrat o scadere de 1,2%, pana la 874 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 4,9% mai ieftine, iar cele vechi cu 8,2%.

Potrivit imobiliare.ro, dupa o perioada mai lunga in care pretul apartamentelor din Cluj-Napoca a avut o evolutie atipica, luna noiembrie este a doua luna consecutiva in care se constata  ieftiniri pe piata rezidentiala clujeana. Astfel, in noiembrie, preturile apartamentelor au scazut cu 1,4%, inregistrandu-se cea mai mica valoare din acest an, 990 euro/mp. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 5,2% mai mica. Scaderea a fost inregistrata atat la apartamentele noi, cat si la cele vechi. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 2%, pana la valoarea de 967 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 1,7%, pana la valoarea de 1.000 euro/mp util si se mentine in continuare mai scump decat al celor noi.

Preturile apartamentelor din Constanta au inregistrat o scadere semnificativa in luna noiembrie, de 2,7%. Indicele imobiliare.ro pentru a unsprezecea luna din an a inregistrat valoarea de 928 euro/mp de suprafata utila. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 12%. In noiembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a scazut cu 3,2% de la 985 euro/mp util pana la 953 euro/mp util. Tot in acest interval, pretul pe metrul patrat al apartamentelor vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 2,7%, atingand valoarea de 922 euro/mp util.

Datele imobiliare.ro arata ca tendinta de scadere a preturilor apartamentelor din Timisoara, manifestata puternic pe tot parcursul anului, a continuat in noiembrie. In ultimele treizeci de zile, pretul apartamentelor din Timisoara a scazut cu 1,5%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro, 790 euro/mp util, claseaza in continuare Timisoara pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente din tara. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret ramane importanta, fiind in prezent de 18,1%. Daca apartamentele noi s-au scumpit pentru a doua luna consecutiv, de aceasta data cu 1,3%, pana la valoarea de 859 euro/mp util, pretul cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2,1%, pana la valoarea de 776 euro/mp util.

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna noiembrie o valoare medie de 894 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in crestere cu 2,1%, Iasiul fiind singurul oras din tara in care preturile la apartamente au crescut in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 4,8% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita doar la nivelul apartamentelor vechi, al caror pret a scazut cu 1,4% in ultima luna, pana la valoarea de 819 euro/mp util. Pretul apartamentelor noi, insa, a inregistrat o crestere de 4,9%, pana la 1.023 euro/mp util.

Pentru Ploiesti, Indicele imobiliare.ro indica o valoare medie de 921 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare, in stagnare comparativ cu luna anterioara. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare in Ploiesti sunt cu 10,6% mai mici.

Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna noiembrie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util, cu 21 euro/mp mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.218 euro/mp, la nivelul intregii tari, preturile apartamentelor sunt in prezent cu aproape 14% mai mici.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: