Bursa de la Bucuresti a deschis atacul impotriva pietei derivatelor de la Sibex

Data publicarii: 07-12-2010 | Bursa
Prin reducerea unor tarife CCB spera sa atraga mai multi intermediari pentru futures

Desi a fost lansata in urma cu patru ani, piata contractelor futures la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a depasit nivelul de nou-nascut, ceea ce face ca investitorii sa apeleze in continuare la Sibex pentru aceste produse. Reducerea marjelor, a garantiilor financiare si introducerea unor noi clase de active pentru constituirea marjei pot fi masuri benefice pentru piata de la Bucuresti, care pare sa lanseze astfel un "razboi" cu Sibex pentru cresterea lichiditatii.

Dupa ce fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Sibex a devenit o amintire pentru cei care s-au implicat in acest proiect, cele doua piete s-au transformat din aliati in concurenti. Treptat, la BVB au aparut produsele derivate, in timp ce Sibex si-a lansat propria platforma a pietei la vedere.

Teoria economica spune ca prin concurenta se incurajeaza dezvoltarea, dar piata de capital autohtona pare sa contrazica aceasta lege avand in vedere ca prin eforturile pe care le-au facut cei doi operatori de piata nu s-au adus noi investitori, ci BVB si Sibex si-au disputat acelasi segment, si asa ingust, al celor interesati de actiuni, obligatiuni sau produse derivate.

Integral in Financiarul.com