AmCham solicita stabilitate in legislatia fiscala si modificarea unor prevederi din legea PPP

Data publicarii: 08-12-2010 | Finante-Banci
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) solicita stabilitate in legislatia fiscala din Romania si modificarea unor prevederi din legea privind Parteneriatul Public-Privat (PPP) si propune, totodata, flexibilizarea relatiilor de munca.

"Numai in 2010 s-au dat trei legi si sapte ordonante de urgenta care au modificat legislatia fiscala in Romania. Fiecare din acestea modifica diverse elemente din Codul Fiscal, ceea ce facea sa nu avem stabilitate in cadrul fiscal, sa nu stim de la o luna la alta la ce sa ne asteptam. Noi nu cerem reduceri de taxe, nu cerem nimic suplimentar, ci un cadru stabil, un cadru fiscal corelat cu normele de aplicabilitate, mentinerea putinelor avantaje fiscale (cum este, de exemplu, faptul ca informaticienii nu platesc impozitul pe venit), ascultarea celor care efectiv sunt implicati in economia romaneasca", a spus miercuri presedintele AmCham Romania, Sorin Mindrutescu.

In opinia oficialilor AmCham, nu ar fi in sine o problema cresterea cotei TVA la 24% sau valoarea impozitului pe profit de 16 %, insa Camera solicita mentinerea acestora, stabilitate in ceea ce priveste valorile acestora.

"Legea Parteneriatul Public-Privat e proasta si ar trebui imbunatatita. Anumite prevederi din aceasta lege nu sunt constitutionale, iar Parlamentul nu a revizuit acele prevederi. Nu ni se pare corect, de exemplu, modul de atribuire directa a unor contracte, Romania ar putea capata infringement din acest motiv", a spus directorul executiv al AmCham, Anca Herasim.

De asemenea, membrii AmCham considera ca ar trebui flexibilizate relatiile de munca, si nu doar in perioada de criza. "Trebuie facut mai mult pentru individualizarea timpului de lucru si de odihna a angajatilor. Ar trebui, de exemplu, modificat conceptul de preaviz", a afirmat Radu Enache, membru in boardul AmCham.

La randul sau, Cristina Randjak, reprezentant al AmCham, spune ca angajatii ar putea avea un program individualizat, dar cu conditia ca si sindicatul si conducerea sa fie de acord.

"Angajatul ar putea avea ore diferite de incepere a programului, ore diferite de finalizare a programului, alte zile de repaus saptamanal, in afara de sambata si duminica si nu neaparat consecutive. De asemenea, ar trebui implementate contracte de munca pe perioada determinata de peste doi ani (nu de pana la doi ani, ca acum) si sa se faca munca prin agent de munca temporara. Avem propuneri si pentru contractul colectiv de munca, ca acesta sa se incheie exact intre cei care sunt afectati in mod direct de el", a precizat Cristina Randjak.

Reprezentantii Camerei de Comert Americana in Romania au mai criticat faptul ca Romania aloca numai 3,2% din PIB pentru Sanatate, mult sub media europeana, de 7%.

"Prioritatile AmCham pentru reforma fiscala includ modernizarea legislatiei fiscale si a administratiei fiscale. Cu privire la piata muncii, AmCham saluta actualul demers de revizuire a Codului muncii si a legislatiei care vizeaza sindicatele, patronatele, solutionarea conflictelor de munca, negocierile colective de munca, si pledeaza pentru un proces de consultare real, fara presiuni electorale, in jurul acestui pachet de legi", mai spun reprezentantii Camerei.

In opinia membrilor AmCham, prioritatile pe care ar trebui sa le aiba statul roman sunt Energia, Agricultura, IT si Educatia. AmCham a reiterat, totodata, nevoia acuta a unor reforme structurale, precum cea a sistemului fiscal si a pietei muncii, pe care le considera componente centrale in vederea relansarii economiei si pentru cresterea atractivitatii Romaniei pentru investitii straine.

Membrii AmCham deruleaza investitii directe de 11 miliarde dolari in Romania, creand 120.000-130.000 locuri de munca.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnificativa ca partener al autoritatilor romane in elaborarea de legi si reglementari cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. Asociatia este complet autonoma, cu nicio subventie de la niciun organ guvernamental si se bazeaza pe veniturile din cotizatii de membru si alte activitati.

Infiintata in 1993 de catre investitori americani in Romania, Camera reprezinta in prezent peste 300 de membri, companii americane, internationale si locale. AmCham este afiliata la Camera de Comert al SUA, cu sediul in Washington DC, si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane (ECACC).

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: