Avocati: aplicarea OUG 50 doar la creditele noi ar crea un vid legislativ pentru cele vechi

Data publicarii: 10-12-2010 | Finante-Banci

Avocatii apreciaza ca aprobarea propunerii PDL ca principalele prevederi ale Ordonantei 50 sa nu se aplice creditelor in derulare ar determina un vid legislativ, avand in vedere ca vechile reglementari au fost deja anulate cand a intrat in vigoare OUG 50, in iunie anul curent.

"Aceasta Ordonanta 50 ce face? Nu numai ca vine sa reglementeze creditele de consum, dar in aceeasi masura abroga o serie de legi anterioare, respectiv Ordonanta 89/2004 privind creditele de consum si, in parte, Ordonanta 190/1999 privind creditele ipotecare. Astfel ca, daca aceasta ordonanta nu s-ar aplica si creditelor aflate in derulare, aceste credite nu ar mai avea pur si simplu reglementare. Pur si simplu, banca ar trebui sa tina cont doar de Codul Civil, ceea ce este de neconceput in secolul XXI", sustine avocatului Silviu Adascalitei. De asemenea, s-ar mai tine cont, intr-o mica masura, de Ordonata 21/92 privind protectia consumatorului si de legea privind clauzele abuzive, a mai specificat Adascalitei, reprezentantul clientilor nemultumiti de la mai multe banci.

PDL a propus, miercuri, la dezbaterea in comisia de specialitate din Camera Deputatilor,  ca princi-palele prevederi ale OUG 50 sa nu se aplice la contractele in deru-lare, masura care a starnit reactii dure si acuze din partea PSD si PNL. 

"Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clien-tilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte pre-ve-deri ale ordonantei de urgenta", se arata in amendamentul PDL. In ceea ce priveste contractele de credi-tare vechi care au fost deja modifi-cate prin acte aditionale, amendamentul prevede ca aceste schimbari isi vor produce efectele, cu exceptia ca-zului in care creditorul notifica clientul de o alta prevedere.

Continuarea in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: