Vanzarile de alimente au scazut cu 25% fata de 2008. Producatorii spun ca vina scumpirilor apartine hipermarketurilor

Data publicarii: 13-12-2010 | Actualitate
Chiar daca producatorii si procesatorii autohtoni se jura ca nu au mai umblat la preturi, romanii cumpara mancare din ce in ce mai scumpa. O dovedesc si datele Institutului National de Statistica (INS) care arata ca in noiembrie mancarea s-a scumpit cu 0,88% fata de luna trecuta si cu 5,65 % fata de decembrie 2009. Pentru a doua luna consecutiv, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 10%. In luna octombrie, cartofii s-au scumpit cu 12%. In noiembrie, ouale au fost mai "piperate" la pret cu 8%, in conditiile in care in luna anterioara preturile la oua au urcat cu 7%. Alte scumpiri importante au fost inregistrate la fructe proaspete cu 4,32%, la faina cu 3,5%, la malai cu 1,9%, la zahar cu 2,2% si la ulei comestibil cu 2,4%.

Reprezentantii industriei alimentare spun ca vina pentru majorarile de preturi la alimente apartine comerciantilor, nu producatorilor sau procesatorilor. "«Buba» este la hipermarketuri, prin care se vand 80% din marfurile alimentare. Cand acestia majoreaza preturile, si la piata din apropiere vanzatorii cresc preturile", a declarat pentru gandul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. 

 

integral in: gandul.info