Basescu: Daca nu respectam conditiile pentru transa FMI, riscam sa impingem tara intr-un derapaj

Data publicarii: 14-12-2010 | Economie
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca, "datorita jocului politic", exista riscul de a impinge tara intr-un derapaj daca nu vor fi respectate conditionalitatile pentru transa FMI, urmand sa discute acest subiect cu liderii arcului guvernamental, avand in vedere posibilitatea unui "esec".

"Datorita jocului politic suntem sub riscul de a rata, de impinge tara intr-un derapaj in cazul in care nu reusim sa trecem legile care reprezinta conditionalitati pentru transa ce urmeaza sa o incasam in ianuarie. Probabil stiti ca board-ul FMI este pe data de 7 ianuarie si neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o zona de lipsa de credibilitate si cred ca acestea trebuie sa fie primul comandament al acestor discutii", a spus Basescu, in debutul consultarii cu liderii arcului guvernamental.

El a afirmat ca acesta va fi unul din principalele subiecte discutate, avand in vedere perspectiva anului 2011 "in varianta succesului, dar si in posibilul esec de a indeplini conditionalitatile din acordul cu FMI si UE". "Am semnale indiscutabile ca nimeni nu va tolera o intrare in zona gri a capacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele si de a merge pe drumul consolidarii fiscale pe care a pornit", i-a avertizat Basescu pe liderii coalitiei.

In acelasi timp, seftul statului le-a multumit acestora pentru eforturile depuse in adoptarea unor legi importante, asigurandu-i ca, desi erau dificile, sunt absolut necesare. "V-ati asumat proiecte de legi si legi extrem de dificile care va aduc de multe ori insatisfactia neacceptarii lor de catre populatie, dar care erau absolut necesare pentru a preveni o intrare a Romaniei intr-o zona de derapaj economic si financiar extrem de dificila", a mai spus Basescu.

La consultari participa din partea PDL premierul Emil Boc, Vasile Blaga si presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase. Din partea UDMR participa liderul Marko Bela si Kelemen Hunor. Delegatia UNPR este formata din presedintele executiv Gabriel Oprea, liderul Marian Sarbu si presedintele de onoare, Cristian Diaconescu. Minoritatile sunt reprezentate de Varujan Pambuccian si Ovidiu Gant.

 

NewsIn