Fiscul loveste din nou PFA cu obligatii de calcul si plata a taxelor

Data publicarii: 14-12-2010 | Finante-Banci
Persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi nevoite, din 2011, sa isi calculeze singure impozitul pe venitul net anual, in locul angajatilor Fiscului, desi legislatia este complicata si da multe batai de cap chiar si contabililor.

De anul viitor, persoanele care au venituri din activitati independente, insemnand activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare sau activitati agricole, vor fi obligate sa-si calculeze singure impozitul pe venitul net anual. Pana in 2010 inclusiv, calculele au fost facute de angajatii Agentiei de Administrare Fiscala in baza declaratiilor anuale de venit. Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 109 din 2009, va fi introdus, din 2011, un sistem de autodeterminare a impozitului net. Declaratia anuala de venit va fi inlocuita cu declaratia de impunere, iar decizia de impunere, prin care functionarii comunicau impozitul net, precum si sumele pe care contribuabilii le datorau sau, dimpotriva, le aveau de primit, va fi desfiintata.

"Nu trebuie sa uitam ca prevederile legislatiei fiscale romanesti nu sunt printre cele mai putin complexe si ca cea mai mare parte a contribuabililor nu au cunostinte de fiscalitate, ceea ce, evident, va ingreuna in practica procesul de calcul al impozitului si completarea declaratiei anuale, mai ales luand in considerare si modificarile succesive si chiar contradictorii pe alocuri aduse in ultimul timp legislatiei de asigurari sociale care are adeseori impact asupra calculului impozitului pe venit", explica Claudia Sofianu, tax manager Ernst&Young. 

 

integral in: capital.ro