Romania ar putea primi 360 milioane euro de la Banca Mondiala in ianuarie

Data publicarii: 15-12-2010 | Finante-Banci
Romania ar putea primi o transa de 360 milioane euro de la Banca Mondiala in ianuarie daca CCR aproba modificarile aduse sistemului de pensii, inclusiv cresterea varstei de pensionare, a declarat marti country managerul Bancii Mondiale, Francois Rantrua, relateaza Bloomberg.

Legea pensiilor a fost adoptata de Parlament in 7 decembrie, iar opozitia a atacat decizia la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). O decizie ar putea fi luata in aceasta saptamana.

Aceasta plata, care a fost deja amanata de trei ori, marcheaza a doua transa de la cea de 1 miliard de euro furnizata de Banca Mondiala in cadrul imprumutului extern contractat de Romania in 2009.

"Luand in considerare situatia politica din tara, care nu e deloc usoara, sunt incurajat de ceea ce am reusit sa facem in Romania", a spus Rantrua. Acesta a adaugat ca perspectivele de crestere sunt bune, desi nu sunt cele mai bune din regiune, "ca nu te poti astepta sa intri intr-o criza cu o situatie structurala rea si sa iesi prima", dar ca sunt semne ca Romania va iesi din criza.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Romaniei se va reduce cu 1,94% in 2010, dar ca va creste cu 1,53% in 2011.

Oficialul Bancii Mondiale a declarat ca banca va face si un "bilant functional" pe 12 industrii din Romania, inclusiv transport si agricultura, si va prezenta o analiza detaliata cu recomandari pentru imbunatatirea performantelor la urmatoarea misiune de evaluare a FMI si CE.

Urmatoarea misiune de evaluare va incepe, cel mai probabil, la 20 ianuarie, cand Romania vrea sa initieze discutiile si pentru extinderea acordului cu institutiile financiare internationale printr-un acord preventiv, potrivit premierului Emil Boc.

Rantrua a mai declarat si ca, in Romania, "sunt sectoare care au nevoie de mai multa reforma ca altele, care sunt mai dificile ca altele, sectoare cu multi oameni, cu multi bugetari, unde banii nu sunt de ajuns si unde esti in competitie cu altii". Acesta a adaugat ca BM va discuta cu autoritatile romane punctele cheie care sunt necesare si ca va fi privilegiul guvernului sa anunte aceste reforme.

Totodata, Banca Mondiala lucreaza si cu Ministerul de Finante la un proiect pentru a imbunatati colectarea de taxe, dupa un model implementat deja in Bulgaria, care a majorat veniturile bugetare cu 5% din PIB.

Economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania, Catalin Pauna, crede ca rezultatele acestui proiect vor fi "colosale" si ca nu este nevoie de majorarea taxelor. "Sunt convins ca putem colecta mai multe venituri cu acelasi nivel al taxelor", a conchis acesta. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: