Raiffeisen Bank: Productia agricola trebuie sa se bazeze pe eficienta si competenta profesionala

Data publicarii: 17-12-2010 | Finante-Banci
Agricultura poate contribui semnificativ la relansarea economica si iesirea din criza

Principalul domeniu economic in care Romania are o sansa reala de a performa este agricultura, da-to-rita traditiei, a potentialului uman si a conditiilor propice, con-sidera reprezentantii Raiffeisen Bank, o insti-tutie de credit implicata in finantarea corporatiilor din acest sector. "In plus, am putea profita si de actuala con-junc-tura, intrucat criza are ca prin-cipal motor lupta pentru hrana", spune Marinel Bur-duja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank.

Mai ales ca potentialul tarii noastre in productia de alimente este urias. "Ro-ma-nia poate hrani 100 de milioane de oa-meni, dar cu toate acestea ramane un im-portator net de carne, legume, fruc-te etc.", adauga el. Raiffei-sen Bank este o banca cu traditie in sectorul agri-col, ince-pandu-si acti-vi-tatea in domeniu in urma cu sapte-opt ani. "A fost o pe-rioada grea pentru finantarea afacerilor agricole, tinand cont de riscurile ridicate si lipsa intelegerii spe-cificului romanesc de catre finan-tatorii straini", explica Burduja. Toc-mai de aceea, el sfatuieste intre-prin-za-torii din domeniu sa-si schim-be atitudi-nea, astfel incat sa-si conduca afacerile nu dupa specificul de pana acum al agri-cul-turii ro-ma-nesti, ci ca pe orice alt business per-for-mant si eficient.

"Si productia agricola trebuie sa fie bazata pe eficienta si competenta pro-fe-sionala ca orice alta afacere", le-a spus reprezentantul Raiffei-sen participantilor celei de-a cincea editii a conferintei "CerealExpert - Prima optiu-ne in finan-tarea afacerilor cu cereale". Burduja a pre-cizat ca, in toti acesti ani de implicare in finantarea agriculturii, banca a reusit sa cons-tru-iasca o punte de co-mu-nicare, un limbaj comun cu clientii din do--me-niu. "Finan-tarea agriculturii con-ti-nua sa fie o prioritate pentru banca noas-tra, credem in agricultura, este un motor al economiei. Vom finanta in continuare productia, comertul si procesarea de ce-reale si oleaginoase, precum si alte culturi agricole cu care Romania ar putea sta, fara emotii, la masa competitiei mondiale. Daca am reusi sa avem si o dezvoltare pe masura poten-tialului de care dispunem, n-am nici o indoiala ca agricultura ar contribui semnificativ la relansarea economiei si iesirea noastra din criza", a mai spus Burduja.

Continuarea in Financiarul.com