Romania va depasi tinta de deficit bugetar pentru acest an, estimeaza analistii Bank of America

Data publicarii: 17-12-2010 | Finante-Banci
Analistii Bank of America-Merrill Lynch anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 1,5% anul viitor si cu 2,5% in 2012, iar tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010 va fi depasita, in timp ce obiectivul de deficit pentru 2011 va fi revizut in sus, informeaza The Money Channel.

 Astfel, expertii Bank of America-Merrill Lynch estimeaza ca tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru 2011 va fi revizuita in sus, cel mai probabil cu 1-1,5 puncte procentuale.

Potrivit analistilor americani, Romania va avea in 2011 cele mai mici majorari salariale in comparatie cu alte state din regiune. Pe latura finantelor publice, acestia cred ca atingerea tintelor de deficit bugetar depinde mai ales de controlul cheltuielilor. Astfel, deoarece reducerea cheltuielilor nu a fost prea mare, deficitul bugetar al Romaniei va fi peste tinta agreata cu FMI anul acesta, de 6,8% din PIB, spun specialistii Bank of America-Merrill Lynch.

De asemenea, in opinia expertilor Bank of America-Merrill Lynch, vulnerabilitatile externe ale Romaniei raman relativ mari. In plus, riscurile sunt agravate si de agitatia politica. Totusi, analistii americani cred ca nevoia de finantare poate fi acoperita, atata vreme cat statul va apela la un acord preventiv cu FMI, de 5-6 miliarde de euro, iar tensiunile globale vor fi reduse.

Pe de alta parte, specialistii Bank of America cred ca statul va face privatizari de 1-2 de miliarde de euro anul viitor.

Pe latura de politica monetara, analistii americani anticipeaza ca BNR va pastra dobanda-cheie in 2011 la actualul nivel si o va majora din 2012, asta deoarece tinta de inflatie devine mai stricta in 2013, iar campania electorala din 2012 ar putea crea riscuri inflationiste prin posibile derapaje fiscale.

 

NewsIn