Romania va imprumuta cel putin 1 miliard de euro pe luna anul viitor

Data publicarii: 17-12-2010 | Finante-Banci


Imprumuturile statului cresc vertiginos de la an la an, ratele de imprumut si dobanzile scadente in 2011 reprezentand 14 miliarde euro, cu 23% mai mult decat anul acesta.

Ritmul in care statul roman s-a imprumutat in ultimii doi ani a dus la o dublare a datoriei publice guvernamentale, care, in 2011, va atinge 39,5% din PIB, in conditiile in care PIB-ul va avea o crestere prognozata de 1,5%, pana la 544 miliarde lei. Majoritatea sumelor au fost folosite pentru cheltuielile curente ale institutiilor, in special pentru plata salariilor si a pensiilor.

Ratele de imprumut si dobanzile care vor ajunge la scadenta anul viitor vor insemna 14 miliarde de euro, doua miliarde de euro fiind dobanzile, potrivit documentului care a stat la baza fundamentarii bugetului pentru 2011. Potrivit aceleiasi prognoze, deficitul bugetului general consolidat va fi de 5,5 miliarde euro, insemnand 4,4% din PIB. In 2010, ratele scadente si dobanzile au fost de 10,84 miliarde euro. Pentru a rostogoli ratele scadente si pentru a finanta deficitul bugetar, Ministerul de Finante va trebui sa se imprumute anul viitor, de pe piata interna si, eventual, de pe cea internationala de capital. Misiunea va fi dificila, in conditiile in care bancile locale sunt tot mai reticente in ultima vreme sa cumpere titluri de stat in lei, fie pentru ca Ministerul de Finante si-a propus sa obtina randamente de cel mult 7%, fie pentru ca unele dintre ele au creditat foarte mult statul si detin prea multe titluri in portofoliu. Expunerea ridicata pe un singur debitor este considerata riscanta, chiar si atunci cand este vorba despre un debitor foarte sigur, asa cum este statul. 

 

integral in: capital.ro