Bugetul de stat pe anul 2011 a fost adoptat in Comisiile de buget-finante,urmeaza dezbaterea in plen

Data publicarii: 20-12-2010 | Finante-Banci
Comisiile reunite de buget-finante au adoptat duminica Legea bugetului de stat pe anul 2011, cu o serie de amendamente convenite de parlamentarii PSD si PNL impreuna cu alesii puterii, urmand ca dezbaterea actului normativ sa intre luni in dezbaterea plenului celor doua camere ale Parlamentului.

In favoarea bugetului de stat s-au pronuntat 25 de parlamentari membrii ai comisiilor, in timp ce impotriva au votat 21 de alesi. De asemenea, au fost respinse circa 11.400 de amendamente care vor putea fi sustinute in plenul celor doua camere.

Tot in cursul zilei de duminica, cele doua comisii reunite de buget-finante au adoptat,  25 de voturi pentru si 21 impotriva, bugetul de stat al asigurarilor sociale pe anul 2011, in forma Guvernului, cuantumul acestuia ridicandu-se la 47,8 miliarde de lei. Bugetul asigurarilor sociale creste in 2011 cu 11,4 % fata de acest an, cand a beneficiat de 42,9 miliarde de lei.

Adoptarea bugetului de stat pe anul 2011 si cel al asigurarilor sociale reprezinta, pe langa adoptarea Legii salarizare, una dintre conditionalitatile convenite in acordul Romaniei cu FMI.

Momentul cel mai important al dezbaterilor la buget, in comisii, s-a consumat sambata. Dupa ce PNL si PSD au parasit lucrarile sedintei desfasurate in prima parte a zilei, premierul Emil Boc a fost nevoit sa vina la Parlament pentru a discuta cu colegii de coalitie o modalitate de a rezolva situatia. O necolaborare din partea opozitiei ar fi dus la blocarea bugetului in comisii, deoarece voturile puterii si ale opozitiei sunt la paritate, astfel ca reprezentantii arcului guvernamental nu ar fi putut sa asigure cvorumul sedintei. In urma negocierilor dintre putere si opozitie, bugetul ICCJ a fost suplimentat cu 10 milioane de lei cu promisiunea secretarului de stat din MFP Gheorghe Gherghina ca la rectificare sa mai fie alocate inca 42 de milioane.

De asemenea, s-a stabilit introducerea unor criterii transparente de finantare in cazul programelor nationale si a repartizarii sumelor pentru reabilitarea drumurilor. Un alt punct asupra caruia puterea si opozitia s-au inteles este acela de a se introduce in textul Legii bugetului prevederea ca incepand cu 1 ianuarie 2011, microintreprinderile pot opta pentru plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri ca alternativa la regula generala de plata a 16% pe profit.

Raportele Legii bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe 2011 urmeaza sa intre luni in dezbaterea plenului reunit. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: