De ce vor bancile sa scada dobanzile la credite in 2011. Cum va evolua cursul leu/euro

Data publicarii: 21-12-2010 | Finante-Banci
Creditele in lei se vor ieftini usor in 2011, dupa ce in primele zece luni din 2010, dobanzile s-au redus in medie cu 4,4 puncte procentuale.

In 2011, romanii ar putea sa ia credite in lei la costuri usor mai mici decat anul acesta, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El anticipeaza scaderea dobanzilor la imprumuturile in moneda nationala cu peste 0,5 puncte procentuale.

"Ma bazez pe faptul ca veniturile disponibile ale imprumutatilor sunt in scadere, iar somajul este ridicat. E clar ca nu vor avea puterea financiara de a-si plati ratele. In aceste conditii nu te gandesti la cresterea dobanzii, ar fi cea mai proasta decizie", a declarat luni Lucian Anghel, cu ocazia prezentarii raportului macroeconomic "Romania - Sub semnul austeritatii". Ieftinirea creditelor nu este neaparat legata de posibilitatea relaxarii politicii monetare pana la o dobanda de referinta de 5,75%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul actual, potrivit analistilor bancii. Anghel spune ca imprumuturile se vor ieftini chiar si daca dobanda de referinta a BNR (care da tonul dobanzilor la creditele in moneda nationala) va ramane neschimbata, la nivelul de 6,25%. "Pentru cei care sunt bun-platnici, vom vedea scaderea in continuare a dobanzilor", a adaugat el.

 

integral in: Gandul