Guvernul si sindicatele au prelungit termenul pentru negocierea Codului Muncii pana la 21 ianuarie

Data publicarii: 22-12-2010 | HR/Cariere

Primul-ministru Emil Boc, ministrul Muncii si liderii principalelor confederatii sindicale s-au intalnit marti la Palatul Victoria pentru a discuta pe marginea prevederilor viitorului Cod al Muncii, dar si al preconizatului Cod de Dialog Social.

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu a anuntat ca termenul initial privind aprobarea noului Cod al Muncii nu va putea fi respectat prelungindu-se pana la 21 ianuarie 2011. "Evident, am reiterat solicitarile noastre, ca orice modificare a Codului Muncii sa nu afecteze dreptul la asociere colectiva, negocierile colective la nivel national si de ramura si prevalarea contractului individual de munca pe perioada nedeterminata. Atunci cand vorbim de flexibilizare a Codului Muncii, noi sindicatele, avem  pozitie inflexibila, iar Guvernul doreste sa tina seama de asa-zisele propuneri care vin din afara sferei sindicale, probabil de la patroni sau de la alte structuri care incearca sa-si bage nasul pe piata fortei de munca din Romania", a declarat Petcu la finele discutiilor care au durat circa doua ore si jumatate.

Sindicalistii vor veni cu propunerile pentru Codul Muncii incepand de miercuri, la ora 15.00, cand este programata o noua intalnire ce urmeaza sa stabileasca si calendarul negocierilor ulterioare. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu s-a declarat nemultumit de faptul ca Executivul vrea sa modifice Codul Muncii in sensul dorit de patronate, de Consiliul investitorilor straini, cu fundamentarea unor studii facute de Banca Nationala, fara a tine cont de expertiza unor organisme specializate, precum Organizatia Internationala a Muncii.

"Ca si o parte a patronatelor, domnul premier are o deficienta: confunda problematica Codului Muncii cu Codul Fiscal. Grija sa era ca sindicatele si patronatele impreuna sa nu propuna reduceri de contributii pentru pensii sau pentru alte mecanisme ce ar putea reduce veniturile la bugetul de stat. Am explicat ca nu e vorba de asa ceva, ci trebuie clarificate mecanismele pietii muncii (...) Codul Muncii are mai multe componente care nu fac decat sa dereglementeze piata muncii punand salariatul in imposibilitatea de a reactiona la abuzurile angajatorilor", a spus Hossu.

Sindicatele nu agreaza nici adoptarea unui Cod de Dialog Social care sa reglementeze chestiunile care acum sunt incluse in mai multe legi: Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea conflictelor colective si Legea contractelor de munca. "Ca sa citez din spusele domnului ministru al Muncii care este o persoana foarte inteligenta, cel putin este declaratia domniei sale, de aici si meritele textelor scoase din Codul Muncii si Legea dialogului social: este de stabilit daca trebuie un text comun sau unul separat. Cel comun nu rezolva problema unei detalieri a functionarii ca pentru o lege speciala pentru cele cinci subiecte in dicutie si creaza o bulversare in sistem, cu efecte negative pentru dezvoltarea viitoare a pietii muncii", a spus Hossu.

Acesta a precizat ca Guvernul insista pe chestiunea Codului de Dialog Social invocand necesitatea includerii legislatiei din domeniul dialogului social intr-un cadru coerent. "Ce este ingrijorator este ca domnul premier considera ca este necesar pachetul de legi datorita faptului ca nu ar exista coerenta in decizia Parlamentului Romaniei si ca numai intr-un pachet ar exista coerenta necesara", a sustinut liderul Cartel Alfa.

Un alt subiect abordat a fost reluarea dialogului social. "Cea mai mare nemultumire a noastra a fost ca, odata cu suspendarea noastra din comisiile de dialog social, a fost un semnal ca acest tip de dialog social nu mai poate continua. Primul-ministru ne-a cerut ca incepand de maine, incepand de anul viitor sa relansam dialogul social.  Daca nu exista o doza de compromis si de negociere intre noi, nu mai participam la dialog. Ni s-a promis ca incepand de maine vom sesiza o deschidere a primului-ministru, a ministrului Muncii pentru toate propunerile pe care sindicatele le vor face", a avertizat Marius Petcu. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: