Chinezii se ofera sa ajute Europa sa treaca de criza datoriilor

Data publicarii: 22-12-2010 | International


Europa a primit un vot de incredere de la oficialii chinezi care au declarat ca liderii politici de pe continent au luat masuri potrivite pentru a rezolva criza datoriilor si ca guvernul de la Beijing va continua sa cumpere obligatiuni ale statelor europene.

Euro s-a apreciat dupa ce investitorii au spe-culat ca drept urmare a acestui anunt, chinezii vor investi mai mult in Europa, dar cresterea s-a inversat dupa ce agentia americana de rating Moody's a anuntat ca a pus ratingul Portugaliei sub su-pra-ve-ghere cu posibilitatea de a-l reduce pe viitor cu doua trepte. Agentiile de rating americane au fost acuzate voalat de catre oficialii europeni ca exacerbeaza criza din Europa prin scaderea ratingurilor celor mai slabe tari de pe continent.

Euro a scazut de la 1,32 dolari la 1,3134 dolari pe o piata cu o activitate redusa din cauza apropierii vacantei de sarbatori, ceea ce face ca orice variatie sa fie mai mare, noteaza The Wall Street Journal.

"Reafirmarea sustinerii din partea chinezilor este un cadou frumos de Craciun pentru euro daca su-por-tul primit de la asiatici va continua si anul viitor", crede Kurt Magnus, directorul executiv al Nomura Holdings.

Vor sa vina in Europa cu investitii

Vicepremierul chinez Wang Qishan si-a ma-ni-festat intentia ca in viitorul apropiat relatiile co-merciale bilaterale dintre China si Uniunea Euro-peana sa se intensifice prin demararea mai multor proiecte de investitii majore mai ales in infrastructura, aviatie sau energie regenerabila.

"Statele membre ale UE au facut pasi importanti pentru a stopa criza. Noi speram ca aceste masuri vor avea rezultate si vor duce la o recuperare sustenabila a economiilor europene", spune vicepremierul Wang Qishan.

 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: