Esec rasunator pentru guvern si presedinte: Franta si Germania blocheaza aderarea Romaniei la Schengen

Data publicarii: 22-12-2010 | Politica


Amanarea aderarii la Schengen nu va avea o influenta directa asupra cetatenilor romani avand in vedere ca, din 2002, ei pot circula liber prin Uniunea Europeana. Dar semnalul transmis este unul foarte prost mai ales pentru investitorii straini, pentru ca aceasta amanare implica faptul ca in Romania exista un factor de risc la adresa UE.

"Aderarea la Schengen era o chestiune mai degraba formala, de aici esecul de proportii pentru presedinte si premier. Guvernarea Nastase a insemnat aderarea la NATO.
Guvernarea Basescu-Tariceanu aderarea la UE. Guvernarea Basescu-Boc inseamna esecul aderarii la Schengen, care nu era o stacheta greu de trecut. Gestul este, intr-un fel, o ofensa la adresa Romaniei, dar el arata ca nici Parisul, nici Berlinul nu cred in guvernul de la Bucuresti", comenteaza analistul politic Stelian Tanase.

In termeni de esec vorbeste si fostul ministru de externe Mircea Geoana: "Este un esec sever al actualei administratii, in frunte cu presedintele Romaniei, dar este si o chestiune nedreapta cu privire la Romania, acest lucru trebuie sa il spun, indiferent de putere sau opozitie".

Justitia si coruptia ne-au pus capac

Ceea ce conduce la amanarea aderarii nu este pregatirea tehnica, ci starea justitiei si coruptia. Oricat s-au straduit oficialii de la Bucuresti sa spuna ca intre aderarea la Schengen si starea justitiei in Romania nu exista o legatura, Parisul si Berlinul au gasit-o. Tehnic, aceasta legatura nu exista pentru ca nu i s-a pus nicio conditie Romaniei pentru aderarea la Schengen decat aceea de a-si intari frontierele. De aceea, fostul ministru de externe, senatorul Teodor Melescanu, califica actiunea oficialilor Germaniei si Frantei drept ilegala, imorala si discriminatorie. 

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: