APDRP a facut plati de 1,05 miliarde euro in 2010 catre solicitantii de fonduri europene

Data publicarii: 23-12-2010 | Economie


Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit in cursul anului 2010 catre solicitantii de fonduri europene peste 1,05 miliarde de euro, a anuntat miercuri institutia.

"Din aceasta suma, aproximativ 600 de milioane de euro reprezinta plati catre beneficiarii masurilor de investitii implementate de catre APDRP. Totodata, peste 400 de milioane de euro sunt platile efectuate catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in contul Masurilor de sprijin direct", se arata in comunicat.

In total, de la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in anul 2008, APDRP a efectuat plati in valoare totala de 1,72 de miliarde de euro.

Numarul contractelor de finantare incheiate cu beneficiarii masurilor de investitii disponibile prin PNDR este de 19.529, valoarea tuturor acestor contracte depasind 3,39 de miliarde de euro.

Cea mai mare valoare a platilor, aproape 218 milioane euro, s-a inregistrat pentru "Modernizarea exploatatiilor agricole" (Masura 121).  Aceasta suma reprezinta 24% din totalul alocarii de 913,3 milioane de euro pentru aceasta masura de investitii si se afla la dispozitia potentialilor beneficiari pe parcursul intregii perioade de implementare a PNDR, mai precis intre anii 2007 - 2013.

"Putem spune ca odata cu 2010 am inceput sa intram in ritmul normal de plati. Faptul ca APDRP a reusit sa plateasca peste 1 miliard de euro pe parcursul unui singur an este o realizare care ne indreptateste sa privim pozitiv anii care vor veni. Ma astept ca in 2011 volumul platilor sa fim mult mai mare fata de acest an. Oricum suntem pe drumul cel bun", a declarat directorul general adjunct Plati Proiecte din cadrul APDRP, Eugen Popescu.

Suma disponibila prin Programul National de Dezvoltare Rurala pana in anul 2013 depaseste 9,6 miliarde euro. Raportat la valoarea contractelor incheiate, au fost utilizate 49% din fonduri, 18% din acestea fiind deja platite catre beneficiari.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR) este Programul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitii private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania.

Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de aproape 10 miliarde de euro. Din acestia, peste 8 miliarde euro sunt bani alocati Romaniei de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, restul provenind de la bugetul national.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: