OUG 50 a fost retrimisa la Comisia de buget-finante a Camerei pentru raport suplimentar

Data publicarii: 23-12-2010 | Finante-Banci


Plenul Camerei Deputatilor a retrimis miercuri la Comisia de buget-finante OUG 50, pentru raport suplimentar, opozitia protestand ca reprezentantii puterii doresc eliminarea amendamentului privind refinantarea unor credite.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a explicat ca in raportul depus exista "inadvertente", insa nu a facut precizari asupra lor. "In raportul depus sunt niste inadvertente, pentru maxim 15 minute comisia de buget sa se retraga, sa faca raport suplimentar", a solicitat pedelistul.

Presedintele Comisiei de buget-finante, Viorel Stefan (PSD), a contestat existenta acestor "inadvertente", solicitand reprezentantilor puterii sa explice ce exact reclama in textul raportului. "Cea mai mare problema o reprezinta ca se minte in continuare. Nu exista nicio inadvertenta. (...) Care sunt inadvertentele? Care este obiectul reexaminarii?", i-a intrebat Stefan pe reprezentantii puterii.

El a revenit ulterior la tribuna, explicand faptul ca motivul pentru care majoritatea parlamentara doreste retrimiterea este eliminarea amendamentului potrivit caruia creditele in derulare pot fi refinantate, sub conditia ca beneficiarul sa fie "bun platnic". "Acum vreti sa scoateti din text si aceasta solutie. Spuneti de la microfon, de ce nu spuneti? (...) Vreti s-o aplicati la Casele de Ajutor Reciproc de pensionari, e aberant ce vreti dvs, spuneti de la microfon. Acesta este obiectul reexaminarii pe care o doriti", a spus Viorel Stefan.

Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca liberalii nu vor participa la aceasta sedinta a comisiei, pentru ca nu doresc "sa gireze o asemenea nenorocire" pentru cetatenii Romaniei.

In final, solicitarea de retrimitere a OUG 50 la comisie a fost aprobata cu 131 de voturi "pentru", 36 "impotriva" si doua abtineri. La ora transmiterii acestei stiri, deputatii din comisie lucreaza la raportul suplimentar.

De remarcat ca, in ultima sedinta a plenului in care s-a discutat OUG 50, adica luni, au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului, insa votul final a fost amanat din cauza disensiunilor pe marginea raportului. In cursul zilei de miercuri, in paralel cu sedinta comuna pentru dezbaterea bugetului, reprezentantii puterii din Comisia de buget-finante s-au intrunit pentru a rediscuta OUG 50, desi plenul de luni nu luase o decizie oficiala privind retrimiterea la Comisie a raportului.

Astfel, Comisiei de buget-finante i-a fost adus la cunostinta avertismentul CE pe OUG 50, s-a rediscutat raportul si s-a luat decizia adoptarii amendamentelor cerute de Comisia Europeana. Toate acestea insa in absenta unui vot formal al Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisie a raportului.

Dupa finalizarea sedintei plenului reunit al Camerei si Senatului pe legea bugetului, deci dupa ce Comisia de buget-finante discutase deja OUG 50, s-a intrunit si plenul Camerei Deputatilor. Dar, pentru a putea consfinti raportul deja convenit, la nivel formal a trebuit sa fie ceruta retrimiterea la Comisie a raportului initial, pentru doar 15 minute, ceea ce a si facut liderul grupului PDL, Mircea Toader.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: