12 luni agitate pentru banci: schimbari de legislatie, de bancheri si clasamente rasturnate

Data publicarii: 23-12-2010 | Finante-Banci
S-a confirmat mitul ca institutiile de credit castiga intotdeauna
2010 a fost anul care a adus pentru prima data bancile si clientii intr-un conflict direct, principala cauza fiind Ordonanta de Urgenta 50, care reglementeaza contractele de creditare pentru romani.

Ceea ce parea la inceput o afiliere la legislatia europeana pentru diminuarea comisioanelor de rambursare anticipata, astfel incat piata bancara sa devina mai concurentiala, s-a transformat pe parcurs intr-o incercare de a modifica intreaga functionare a sistemului bancar intr-o perioada de criza.

Ordonanta 50 trebuia sa transpuna in legislatia nationala Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, din 23 aprilie 2008, privind contrac-tele de credit pentru consumatori. Cu toate acestea, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a adus si alte modificari, precum eliminarea comisioanelor sau calculul dobanzilor dupa indicii pietei si nu dupa cei interni ai bancilor. ANPC si-a atribuit si posibilitatea de a suspenda activitatea de creditare a unei banci, alaturi de aplicarea unor amenzi de pana la 100.000 de lei, in cazul neaducerii la indeplinire a sanctiunilor stabilite. 

 

citeste mai mult: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: