Guvernul a aprobat Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate

Data publicarii: 24-12-2010 | Media
Guvernul a adoptat in sedinta de joi Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, care defineste zonele de publicitate permisa si zonele de publicitate restransa, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

"Propunerea legislativa a venit ca raspuns la o situatie caracterizata prin afectarea accesibilitatii, a bunei functionari a serviciilor si instalatiilor publice, prin alterarea imaginii urbane sau incomodarea traficului auto si pietonal de dimensiunea, densitatea sau modul de amplasare a mijloacelor de publicitate stradala. In plus, angajamentele asumate de Romania prin Cartea de la Leipzig si Conventia europeana a peisajului presupun implementarea de masuri specifice care au ca scop protectia si gestiunea adecvata a peisajelor", potrivit unui comunicat emis joi de MDRT.

Legea stabileste astfel cadrul prin care autoritatile administratiei publice locale vor elabora regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate.

"Prin regulamentele locale de publicitate aprobate se vor defini zone de publicitate permisa si zone de publicitate restransa. Aceste zone sunt stabilite corelat cu prevederile documentatiilor de urbanism aprobate in conditiile legii, precum si prin regulamentele de urbanism aferente acestora, cu consultarea specialistilor in domeniile urbanism, arhitectura, design si peisagistica, avizate de catre Comisia locala de urbanism si amenajarea teritoriului", se mai arata in comunicat.

Proiectul stabileste o serie de reguli privind amplasarea diferitelor tipuri de mijloace de publicitate. Sunt descrise, de asemenea, situatiile in care amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisa, adica in ariile naturale protejate de interes national si international, cu exceptia intravilanelor incluse in acestea, pe cladirile reprezentand sedii ale autoritatilor administratiei publice locale si centrale, precum si ale institutiilor publice, cu exceptia afisajelor care anunta activitatea ce se desfasoara in interiorul sediilor, pe arbori, pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, indiferent de categoria acestora, pe obiectele de arta monumentala si monumentele de for public, dar si pe cladirile reprezentand monumente istorice sau componente ale unor ansambluri monument istoric (cu exceptia firmelor care anunta activitatea ce se desfasoara in interiorul cladirii).

Totodata, este interzisa amplasarea mijloacelor de publicitate pe cladirile aflate in stare avansata de deteriorare, in situatia in care amplasarea mijlocului de publicitate afecteaza structura de rezistenta si/sau stabilitatea si integritatea elementelor constructive si decorative ale anvelopei cladirii, in incinta si pe elementele de imprejmuire a cimitirelor, lacasurilor de cult si gradinilor publice, in zonele in care a fost restrictionata/interzisa publicitatea prin Regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate pe teritoriul localitatii, ori, dupa caz, prin hotarare a consiliului local, in intersectii, in sensurile giratorii, in spatiul destinat circulatiei autovehiculelor si semnalizarii rutiere sau in alte zone in care desfasurarea in conditii normale a traficului ar putea fi perturbata, pe peretii pasajelor rutiere subterane si supraterane, ori sub poduri, pe stalpii de sustinere a elementelor de semnalizare rutiera sau de circulatie.

Amplasamentele aflate in proprietatea sau administrarea unitatilor administrativ teritoriale destinate montarii mijloacelor de publicitate vor fi inchiriate sau concesionate prin licitatie publica organizata in conditiile legii.

Controalele referitoare la respectarea prevederilor acestei legi vor fi derulate de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Inspectoratul de Stat in Constructii poate dispune oprirea executarii lucrarilor de amplasare a mijloacelor de publicitate, atunci cand constata ca acestea se realizeaza cu incalcarea dispozitiilor legale, a cerintelor privind asigurarea calitatii in constructii, fara proiect tehnic ori pe baza unor autorizatii nelegal emise.

In ceea ce priveste panourile publicitare, ministrul de resort Elena Udrea spunea in luna septembrie ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a inventariat toate panourile publicitare din Romania, descoperind astfel ca exista la nivel national circa 18.000 panouri publicitare, din care aproape 7.000 erau amplasate ilegal.

 NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: