Guvernul a aprobat joi majorarea taxei auto, incepand cu 1 ianuarie 2011

Data publicarii: 24-12-2010 | Auto
Guvernul a aprobat joi Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea OUG nr. 50/2008, prin care taxa pe poluare pentru autovehicule va fi majorata de la 1 ianuarie 2011 si care introduce totodata si plata pentru motoarele Euro 5,in prezent exceptate de la regula.

"Largirea si restructurarea bazei de aplicare a taxei pe poluare urmareste intensificarea aplicarii principiului 'poluatorul plateste', prin diferentierea mai accentuata a taxarii intre normele de poluare, in defavoarea normelor inferioare, precum si prin cresterea taxei pentru autovehicule cu varste mai mari de zece ani", se arata intr-un comunicat emis joi de Ministerul Mediului si Padurilor.

Potrivit oficialilor din minister, prin ajustarea taxelor este incurajata folosirea autovehiculelor mai putin poluante si mai prietenoase cu mediul, cele mai favorizate fiind cele electrice, cele hibride si cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante, pentru care nu se plateste taxa de poluare.

Astfel, in urma acestei prevederi, posesorii de masini cu motor Euro 5 vor plati anul viitor o taxa intre 40 si 1.867 euro, in functie de vechime, de emisiile de CO2 si de capacitatea cilindrica. Totodata, pentru motoarele Euro 4, in cazul unei masini cu o vechime de cinci ani, de exemplu, cu o capacitate cilindrica de 2.000 centrimetri cubi, taxa se va majora anul viitor la 2.152 euro, fata de 832 euro in acest an.

In cazul motoarelor Euro 3, de 12 ani vechime, capacitate de 2.000 centrimetri cubi, taxa auto se dubleaza, de la 811 euro, pana la 1.787 euro anul viitor. De asemenea, posesorii de masini Euro 2, vechi de 10 ani si cu o capacitate de 3.200 centrimetri cubi , de exemplu, taxa se va majora pana 19.584 euro, fata de 17.408 euro in prezent. In ceea ce priveste masinile Euro 1, cu 16 ani vechime si 3.200 centrimetri cubi capacitate, taxa ajunge la 12.672 euro (fata de 10.240 euro). Pentru motoarele Euro 0, capacitate de 2.000 centrimetri cubi, dar cu 19 de ani vechime, taxa auto se va majora la 12.680 euro, fata de 8.400 euro in 2010.

"Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in OUG nr. 50/2008, cu modificarile ulterioare, in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2011. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, persoana fizica sau juridica, pe numele careia urmeaza a se inmatricula autovehiculul trebuie sa fi efectuat achizitia acestuia in vederea inmatricularii si sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la 31 ianuarie 2011, o cerere insotita de dovada platii integrale sau a unui avans (in cazul autovehiculelor pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie 2010) sau de dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie 2010 (pentru autovehiculele ce au fost introduse in tara)", mai informeaza comunicatul.

In cazul autovehiculelor pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31 decembrie 2010, documentul va fi insotit si de declaratia pe proprie raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 31 decembrie 2010 in vederea inmatricularii in Romania si nu a fost inmatriculat in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Fondurile provenite din colectarea taxei pe poluare constituie peste 80% din sursa de venit a Administratiei Fondului pentru Mediu, care finanteaza programe si proiecte de mediu cu rezultate concrete si imediate, cum este si Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (programul Rabla), Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate, Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa, hidro, si Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: