Guvernul a decis majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare la 100.000 euro

Data publicarii: 28-12-2010 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat marti ca Guvernul a decis majorarea nivelului garantiei pentru depozitele bancare de la 50.000 euro la 100.000 euro, atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice.

"S-a aprobat modificarea OUG 39, referitoare la infiintarea fondului de garantare a depozitelor bancare. De fapt, se transpune directiva UE nr 14 /2009, astfel: se majoreaza nivelul garantiei pentru depozitele bancare de la 50.000 euro la 100.000 euro. De aceasta ordonanta beneficiaza atat persoanele fizice, cat si cele juridice ce au constituit depozite in sistemul bancar", a declarat ministrul. El a explicat ca plafonul de 100.000 euro este unul minim, bancile vand posibilitatea sa mareasca aceasta garantie pentru a atrage cat mai multi bani in sistem.

Potrivit lui Ialomitianu, fondul de garantare se va suplimenta prin cotizatia din partea institutiilor de credite, cotizatia fiind o cheltuiala deductibila. "Va fi si un impact negativ asupra bugetului din 2012, estimat la 590 milioane lei", a precizat Ialomitianu, explicand insa ca acesta este compensat prin modificarea Codului fiscal de saptamana trecuta, care are un impact pozitiv. "Deci am respectat legea responsabilitatii fiscale", a subliniat ministrul.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: