Finantele vor sa imprumute 13-15 mld. lei de la banci in primul trimestru

Data publicarii: Astazi, 03-01-2011 | Finante-Banci



Ministerul de Finante vrea sa imprumute intre 13 si 15 miliarde de lei de pe piata interna in primul trimestru din 2011, cand va organiza unsprezece licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie si sase licitatii pentru vanzarea de obligatiuni cu scadenta mai mare de trei ani.

Anul trecut, Trezoreria a atras de la banci aproape 41,1 miliarde de lei in conditiile in care suma anuntata initial a fost de 52,2 miliarde de lei, insa multe emisiuni au fost plasate doar partial sau chiar anulate, pe fondul impunerii unui plafon pentru randamentele platite timp de mai multe luni.

In ianuarie, Finantele si-au propus sa stranga 3,8 miliarde de lei din vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an si respectiv sapte luni. Totodata, va organiza pana la sfarsitul lunii doua licitatii pentru vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei, respectiv cinci ani. Volumul total al imprumuturilor care vor fi contractate anul acesta este determinat de deficitul bugetar estimat la 4,4% din PIB (adica 24 mld. lei), dar si de refinantarile de titluri de stat scadente in 2011, in valoare de 34,4 mld. lei.

 Jumatate din deficitul bugetar estimat pentru acest an va fi finantat prin imprumuturi de la bancile locale, iar in paralel Trezoreria va incerca sa iasa si pe pietele internationale cu obligatiuni denominate in valuta. Anul trecut, Finantele au mai imprumutat 2,5 miliarde euro prin vanzarea de titluri de stat in valuta pe piata interna si un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la cinci ani organizata in luna martie. In 2011, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna pentru certificatele de trezorerie cu discount si in prima si a treia saptamana a lunii pentru obligatiuni. 

 

sursa: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: