Boc si Ialomitianu au evaluat derularea acordului FMI in vederea eliberarii celei de-a saptea transe

Data publicarii: 05-01-2011 | Economie


Primul-ministru Emil Boc si ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu au avut, marti , o discutie care s-a axat pe modificarile Codului Fiscal, dar si Codul Muncii, sau derularea Acordului de finantare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"Primul-ministru si conducerea Ministerului Finantelor au analizat derularea Acordului de finantare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, avand in vedere reuniunea Board-ului FMI programata pentru vineri, in care va fi luata in discutie eliberarea celei de-a saptea transe. In acest context, premierul a precizat ca Guvernul a indeplinit conditionalitatile convenite cu institutiile financiare internationale", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Guvernului. Tot in legatura cu relatiile cu FMI, ministrul Ialomitianu l-a informat pe premier ca executia bugetara pe 2010 va respecta tinta deficitului bugetar convenita cu Fondul, de 6,8% din PIB.

De asemenea, Boc si Ialomitianu au analizat modalitatile prin care OUG 117/2010 de modificare va conduce la reducerea birocratiei in administrarea financiara prin introducerea unui sistem simplificat si la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Astfel, in cadrul ANAF va fi infiintat un departament special in care vor fi verificate situatiile fiscale ale persoanelor fizice prin metode indirecte: a cheltuileilor efective, a fluxurilor financiare si a patrimoniului. "Aceste reglementari vor fi detaliate in normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care vor fi definitivate in urma consultarilor pe care ANAF le va avea cu specialisti din mai multe state europene, precum si din Statele Unite ale Americii", anunta Guvernul.

Tot prin OUG 117 va fi introdusa optiunea pentru microintreprinderile a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro pentru anul precedent si care au pana la 9 salariati, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri, iar instituirea declaratiei unice privind obligatiile de plata a contributiilor sociale capata suport legal. Pentru declaratia unica au fost deja adoptate normele de aplicare, prin HG 1397/2011.

In cursul zilei de marti, Boc a avut o intrevedere si cu ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis ce a avut ca subiect evaluarea negocierilor cu patronatele si sindicatele pe marginea Codului Muncii si a Codului Dialogului Social. 

 

NewsIn