Isarescu: Reformele s-ar putea sa ne ia doi ani, data adoptarii euro ar putea fi modificata

Data publicarii: 05-01-2011 | Economie


Romania are nevoie de reforme "mai profunde" in aria alocatiilor sociale si ocuparii in sectorul public, care ar putea dura unul sau doi ani, motiv pentru care data adoptarii euro ar putea fi intarziata fata de calendarul stabilit pentru 2015, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Atingerea tintei de deficit bugetar de 3 procente din PIB in 2012 ceruta de intrarea in ERM II este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Pentru a intra in ERM II trebuie progresat in aceasta directie in 2011. Dar s-ar putea sa ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, intarzieri pot aparea, iar data adoptarii euro s-ar putea sa se modifice corespunzator", potrivit unei prezentari publicate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Isarescu sustine ca inainte de criza economica, planurile erau ca Romania sa intre in ERM II in 2012 si sa adopte euro in 2015 si s-au facut progrese in directia reducerii inflatiei, in limitarea volatilitatii ratei de schimb, in reducerea ratelor dobanzii pe termen lung.

"Dar, din nou dar, in lumina experientei altor tari privind adoptarea euro, am putea spune ca este in interesul tuturor sa avem mai degraba o intarziere fata de aceasta data daca ea reflecta o mai buna pregatire pentru o prezenta sustenabila a Romaniei ca membru al zonei euro", a adaugat guvernatorul BNR.

Daca, in continuare, Romania va castiga o mai mare credibilitate, va convinge autoritatile europene ca adopta masuri bune, ca dovedeste seriozitate in indeplinirea lor intocmai si ca, totodata, actioneaza concret pentru imbunatatirea mediului de afaceri, tara noastra isi va netezi singura drumul spre zona euro, considera Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca exigentele vor fi mai mari si conditiile mai aspre in urma recentelor dezbateri din Uniunea Europeana si accentuarii temerilor legate de euro si de zona euro.

"Dar ne-am obisnuit deja ca visul nostru european sa treaca prin examene extrem de riguroase si de dure. Chiar tari cu economii puternice, membre ale Uniunii Europene, intampina dificultati de integrare in mecanismul monetar si in cel fiscal, unele au cerut deja ajutor international, altele se vad in pericol de a cere ajutor in viitorul apropiat. Trebuie sa intelegem, asadar, ca Uniunea Europeana nu ne asterne dinainte un covor din petale de trandafir. Drumul e greu, dar o alta sansa de a iesi din actualele dificultati nu avem", sustine Isarescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat la jumatatea lunii noiembrie 2010 ca pune "sub semnul rezervei si al intrebarii" data de 1 ianuarie 2015, stabilita initial de Romania pentru adoptarea monedei europene unice.

Acesta a mentionat ca lectiile date de state care au intrat in zona euro nepregatite ar trebui sa aduca Romania cu picioarele pe pamant si sa realizeze ca, pentru a rezista adoptand moneda europeana, are nevoie de o economie apropiata ca performanta de cea a Germaniei.

"Exemplul grec ne-a aratat ca trebuie sa reflectam serios si trebuie sa fim bine pregatiti. (...) Ne putem incadra in obiectivul unui deficit public de 3% din PIB, dar criza ne-a aratat ca trebuie sa privim toate aspectele unei economii", declara presedintele la acea data. 

 

NewsIn