BNR estimeaza ca rata inflatiei s-a situat in jurul nivelului de 8% la finalul lui 2010

Data publicarii: 06-01-2011 | Economie


Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata anuala a inflatiei s-a plasat la finalul lui 2010 in jurul nivelului de 8%, in linie cu prognozele bancii centrale, dupa ce a coborat marginal la 7,73% in luna noiembrie.

Totodata, oficialii BNR anticipeaza o reducere graduala a inflatiei in acest an, pe masura ce efectele de runda intai ale majorarii TVA se estompeaza, aceasta fiind prognozata sa ajunga la nivelul de 3,4% in 2011. De aceea, pentru a preveni eventualele efecte de runda a doua, "conduita politicii monetare vizeaza ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste", se arata in comunicatul emis de BNR.

De asemenea, reprezentantii bancii centrale au constatat prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat, in pofida imbunatatirii persistente a situatiei lichiditatii din sistemul bancar si in conditiile in care se mentine un ecart semnificativ intre nivelurile ratelor dobanzilor interbancare si ale celor pentru imprumuturile acordate companiilor si populatiei, inclusiv pe fondul incertitudinilor referitoare la cadrul juridic ce au vizat activitatea bancara.

"Aceste evolutii si incertitudini, precum si riscurile legate de manifestarea unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, efecte ce pot fi potentate de dezbaterile publice referitoare la cresterea sezoniera a preturilor alimentare, raman preocupante", au mentionat oficialii BNR, care considera ca, din aceasta perspectiva, este necesara mentinerea unui caracter prudent al politicii monetare in vederea conservarii perspectivelor de revenire a ratei anuale a inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu.

Astfel, Banca Nationala a decis miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar, pentru ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste. Totodata, CA al BNR a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile vizeaza consolidarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie, ceea ce va crea premise favorabile pentru redresarea pe baze sanatoase a economiei, se mai arata in comunicatul emis de BNR.

"In acest sens, in vederea asigurarii unui proces de convergenta nominala si reala sustenabil, este esentiala implementarea obiectivelor din cadrul acordurilor financiare internationale, in special a celor legate de continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, obiective de natura sa contribuie la consolidarea credibilitatii in contextul in care ajustarile intreprinse pana in prezent au contribuit la corectarea dezechilibrelor macroeconomice, in principal a deficitului extern", au mai precizat reprezentantii bancii centrale.

Totodata, CA al BNR reitereaza ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si cele ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: