Cu doar 20 de zile inainte de listare, niciun broker nu are dreptul sa tranzactioneze FP

Data publicarii: 06-01-2011 | Bursa


Nici investitorii nu stiu ca pot tranzactiona doar prin intermediarii care au un aviz de la Depozitar
Doar brokerii care au un aviz tehnic din partea Depozitarului Central (DC) vor putea tranzactiona actiuni Fondul Proprietatea (FP) dupa listarea acestora la Bursa pe 25 ianuarie, iar in prezent, cu trei saptamani inainte de acest moment, niciun broker nu are acest aviz, potrivit oficialilor DC.

Tranzactionarea actiunilor FP se va face prin intermediul conturilor globale si va aduce o serie de noutati fata de operatiunile care se deruleaza cu actiunile Erste, singurele carora li se aplica in prezent sistemul conturilor globale.

Spre deosebire de tranzactionarea ac-tiunilor Erste, in cazul titlurilor Fondul Pro-prietatea brokerii vor trebui sa rapor-teze clientii cu detinerile aferente din con-turile globale de cel putin doua ori pe an si ori de cate ori vor avea loc eveni-mente gen adunari generale sau plati de dividende. Mai mult, brokerii vor trebui in fiecare zi sa realizeze o procedura nu-mita reconciliere prin care sa se confirme ca numarul de actiuni raportate pe con-tul global este egal cu cel din fiecare cont al clientului pentru care s-a tranzactionat prin contul global. Pentru acest lucru, bro-kerii trebuie sa-si actualizeze siste-me-le informatice, iar apoi sa primeasca o certificare tehnica din partea Depo-zita-rului Central, institutia care asigura com-pensarea si decontarea tranzactiilor la Bursa de la Bucuresti. "Fiecare societate de brokeraj trebuie sa aiba un aviz tehnic, iar fara acest aviz nu vor putea tranzac-tiona actiuni Fondul Proprietatea. Nu am dat pana in prezent niciun astfel de aviz", a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central. 

 

integral in: Financiarul